28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Het meisje met de grote voeten

23 december 1952
Het meisje met de grote voeten; een muzikale detective parodie
Gezelschap: Ensemble Wim Sonneveld
Regie: Wim Sonneveld
Choreografie: Albert Mol
Met: Emmy Arbous, Roy Carr, Paul Deen, Louis Dusee, Betty Meddings, Albert Mol, Diny de Neef, Beppie Nooy, Wim Sonneveld, Guus Verstraete en André de Raaff & Jacques Schutte (vleugel)

Wim Sonneveld als gangster samen met Emmy Arbous als zijn moeder in Het meisje met de grote voeten (1952). Foto: F.L. Lemaire. Collectie Theater Instituut Nederland.
Het meisje met de grote voeten
is de openingsvoorstelling van het Nieuwe de la Mar theater aan de Marnixtraat. Met 24 tegen 9 stemmen was op 23 juli 1952 in de Amsterdamse gemeenteraad het voorstel aangenomen om het De la Mar Theater te verhuren aan het driemanschap Paul Kijzer, Piet Meerburg en Wim Sonneveld.

Piet Meerburg: 'De openingsproductie van ons theater, Het Meisje met de grote voeten, was een zwarte bladzijde. Ik vond het een van de beste programma's die Wim ooit gebracht heeft, maar hij was er te vroeg mee. Hij parodieerde de musical terwijl het publiek nog niet wist wat dat was. Wim Kan was altijd uitverkocht, maar bij Sonneveld gaf het programma de doorslag. Pas als de recensies goed waren kwam de loop erin. In dit geval bleef het publiek massaal weg. Het was voor ons een dubbeltje op z'n kant. We hadden al ons geld in het theater zitten. En we waren, net als Fien de la Mar, failliet gegaan als Wim niet met een oplossing was gekomen. Hij stampte in korte tijd een programma in elkaar bestaande uit alle succesnummers van de voorgaande jaren. Vanaf de eerste dag stond de rij tot bij Américain. We waren gered.'
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020