28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Tierelantijn kindervoorstellingen

1941-1943
Naast een eigen kleinkunstgezelschap roept Sonneveld ook het Tierelantijn Tooneel in het leven. Hiermee geeft hij vanaf december 1941 ‘goede en verzorgde kindervoorstellingen’ met de Marten Toonder-creaties Tom Poes en Ollie B. Bommel in de hoofdrol. Tom Poes en de Heer van Stand worden door verschillende acteurs en actrices uitgebeeld. Dini Heijnis, Ans Koppen, Wies Linning en Elly Weller zijn bijvoorbeeld te zien als Tom Poes. Sonneveld zelf, Kees Brusse, André Carrell, Piet Franse en Ad Gessling tekenen voor de rol van Bommel.

De Tierelantijn-producties zijn: De avonturen van Tom Poes, Tom Poes en de Tooverbril, Tom Poes en de sprekende koe, De avonturen van Tom Poes en Ollie B. Bommel, Tom Poes en de betooverde prins, Tom Poes en de toovertaart en Tom Poes en de Japanse Toovenaar.


Elly Weller en Wim Sonneveld als Tom Poes en Ollie B. Bommel. Foto: Bart de Kok. collectie Theater Instituut Nederland.

Het script van de eerste twee stukken is van de hand van Marten Toonder zelf, daarna wordt alles op de naam van Hella Haasse gezet. Volgens de schrijfster is dat niet terecht, omdat zij alleen de tekst van Tom Poes en de Japanse Toovenaar schreef. Vermoedelijk vloeien de andere teksten allemaal uit de pen van Huub Janssen.

Elly Weller: 'Ik heb in twee verschillende Tom Poes-producties gespeeld, waarbij ik Tom Poes was en Wim Ollie B. Bommel. Tijdens de voorstellingen hoorde je de kinderen voortdurend gillen: ‘Tom Poes, Tom Poes. Pas op! Achter je!’ Vaak hadden Wim en ik 's middags een voorstelling van Tom Poes en speelden we 's avonds het eerste programma van het Sonneveldcabaret, Alleen voor dames. Er was weinig voor nodig om mij, in de scène waarin wij als standbeelden in een museum stonden, aan het lachen te krijgen. Wim siste dan naar me: `Hou die waaier voor je bek'.'

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)


collectie Theater Instituut Nederland

 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020