28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Optredens in Parijs

juni - september 1939
Nadat Wim Sonneveld in 1936 zijn ‘maagdelijkheid heeft verloren aan Frankrijk’ wil hij niets liever dan wonen en werken in dit land. In 1939 trekt hij, samen met Huub Janssen, voor langere tijd naar Parijs. Ze wonen in een hotelletje in Montparnasse, samen met Albert Mol die in Parijs was om ballet te studeren. Sonneveld werkt in de clubs van Suzy Solidor en Agnes van Capri. Bij laatstgenoemde zingt Sonneveld, vlak nadat de Duitsers op 1 september 1940 Polen zijn binnengevallen, ‘Seemanns-Chor’ (‘Hamburg an der Elbe’). Zijn toehoorders nemen hem dit Duitstalige lied niet in dank af.

Wim Sonneveld: Bij dit liedje kreeg ik opeens een bord vol eten in mijn gezicht van een klant, die vlakbij zat. Frankrijk had zich gemobiliseerd … ik was de enige die dat niet wist. (geciteerd uit: Sonneveld, door Henk van Gelder)

Naast gezongen repertoire in het Engels, Frans en Duits brengt Wim Sonneveld in Parijs bij Suzy Solidor ook een parodie op een buiksprekeract. Hierbij draagt hij een door actrice Nell Knoop vervaardigd Donald Duck-kostuum.


Wim Sonneveld als Donald Duck in het cabaret van Suzy Solidor. collectie Theater Instituut Nederland.

In een later interview, terugkijkend op de tijd in Parijs zegt Sonneveld: 'Ik slaagde erin om twee keer geëngageerd te worden in een vooraanstaand Parijs cabaret, namelijk bij Agnes van Capri en Suzy Solidor. Daar zong ik Franse chansons. Mijn bedoeling was vaste voet te krijgen in Frankrijk. Maar in september 1939, toen in Nederland de mobilisatie was afgekondigd, keerde ik op aanraden van het consulaat terug naar Amsterdam. U begrijpt zeker wel dat ik me nu nog wel eens afvraag wat ik bereikt zou hebben in Frankrijk indien er geen oorlog was uitgebroken. Zou ik daar misschien dan zijn ondergegaan in de massa artiesten met meer talent of ook daar zijn opgeklommen tot een zekere populariteit? In alle geval zou Willem Parel nooit geboren zijn.' (geciteerd uit: Wim Sonneveld. Zeg maar ja tegen het leven, door Han Peekel)

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020