28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Artistenpension; een cabaret-comedie

3 oktober 1951
Artistenpension; een cabaret-comedie
Gezelschap: Wim Sonneveld’s Cabaret
Regie: Wim Sonneveld
Met: Emmy Arbous, Lia Dorana, Albert Mol, Diny de Neef, Wim Sonneveld, Guus Verstraete en Han Beuker (vleugel)


Wim Sonneveld als eenhoorn in Artistenpension. Foto: Frits Lemaire/MAI. collectie Theater Instituut Nederland.

De programma’s van het Sonneveldcabaret zijn aanvankelijk losjes samengesteld rondom een bepaald thema, zoals sprookjes en reizen. Vanaf Artistenpension (1951) verbindt een steviger verhaallijn de liedjes, conferences en sketches met elkaar.


Vlnr: Albert Mol, Conny Stuart, Wim Sonneveld, Emmy Arbous en het bruidspaar Diny de Neef en Guus Verstraete in Artistenpension. collectie Theater Instituut Nederland.

Lia Dorana: 'In Artistenpension ben ik een keer door de open haard in het decor opgekomen. Ik zat nog in de kleedkamer te kletsen toen ik de inspiciënt hoorde roepen: ‘Hebben jullie de bel niet gehoord? Lia, je moet op!’ Het doek was nog dicht, had ik gezien, dus ik dacht: ik loop niet helemaal om, maar ga op via de open haard. Op het moment dat ik door dat gat kroop en over het spatscherm voor de haard wilde stappen, merkte ik ineens dat het doek open was gegaan. Vanuit de zaal kwam geen enkele reactie, iedereen vond het kennelijk gewoon dat ik vanuit de haard opkwam. Maar de ellende was dat mijn collega’s het niet meer hielden van het lachen. Wim moest opkomen, maar verder dan de deur op een kier zetten kwam hij niet. Op een gegeven moment verscheen hij toch, maar van het liedje dat we samen moesten zingen is het nooit gekomen.'

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)


Artistenpension
. collectie Theater Instituut Nederland.

 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020