28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Iene Miene Mutte

30 juli 1949
Iene Miene Mutte
Gezelschap: Wim Sonneveld’s Cabaret
Regie: Wim Sonneveld
Met: Emmy Arbous, Hetty Blok, Lia Dorana, Piet van der Meulen, Wim Sonneveld, Guus Verstraete en Peter Kellenbach (vleugel)


Wim Sonneveld in het nummer 'Ik blijf maar in bed' in Iene Miene Mutte. collectie Theater Instituut Nederland.

Lia Dorana: 'Ik denk dat Wim op een gegeven moment niet goed wist wat hij met me aanmoest, omdat ik veel verschillende dingen kon. Voor Iene miene mutte was er dan ook nog geen liedje voor mij, dus ik dacht: dan moet ik zelf maar op zoek. Wieske Defresne kwam op mijn verzoek een lied voorspelen voor me. Het heette ‘Feestdag’: ‘Laten we nog maar eens vrolijk zijn, het leven is zo mooi. De mens probeert altijd een held te zijn in zijn wapentooi’. Ik dacht: wat moet ik hier nou mee? Maar omdat zij zo enthousiast was, heb ik het geprobeerd.

De man waarmee ik getrouwd was, had een grote fantasie. Hij kon me daarom altijd goed sturen in mijn optredens. Hij voelde dit armoeiige ‘Feestdag’ enorm aan en bedacht dat ik het als straatoptreden moest brengen. Ook verzon hij dat ik een hoed voor me neer moest leggen, waar geld ingegooid kon worden. Die hoed zou leeg blijven, omdat het publiek niets overhad voor deze ellende.

Ik kwam met het liedje bij Wim en die zei: ‘Jezus wat is dit nu?’ ‘Maar ik heb er wat voor bedacht’, zei ik en begon te zingen. Ik had een oranje puntmutsje op, een heel shabby ding aan en iets van een toeter bij me. En voor me op de grond lag die hoed. Ik zong het lied heel serieus, zonder ook maar een spier te vertrekken. Aan het eind pakte ik mijn lege hoed op. Peter Kellenbach, onze pianist, lag voor pampus op de vleugel. En Wim, die op een krukje naast het voordoek zat, had zich van narigheid rondgedraaid en zich in het gordijn gewikkeld. Hij zag het nummer duidelijk niet zitten. Maar omdat ik het wel zag zitten, liet hij het me doen. Dat was zo fantastisch!

Waar ik me wel altijd over heb verbaasd, is dat Wim, toen het lied eenmaal een daverend succes was, er nooit meer iets over heeft gezegd.'

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020