28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

We spelen Pantomime

4 januari 1949
We spelen Pantomime
Gezelschap: Wim Sonneveld’s Cabaret
Regie: Marcel Marceau en Cruys Voorbergh
Met: Hetty Blok, Lia Dorana, Georgette Hagedoorn, Luc Lutz, Wim Sonneveld, Guus Verstraete, Cruys Voorbergh en Peter Kellenbach & Pierre Verdonck (vleugel)


Vlnr: Wim Sonneveld als Pierrot, Guus Verstraete als Kapitano, Lia Dorana als Colombine en Cruys Voorbergh als Arlequino in We spelen Pantomime. Foto: Associated Correspondents. collectie Theater Instituut Nederland.

Wim Sonneveld schept er een genoegen in om de internationale ontwikkelingen binnen het theater bij te houden en waar mogelijk zo snel mogelijk te verwerken in zijn eigen programma’s. Als voorbereiding op We spelen Pantomime worden in Parijs en Amsterdam mime- en bewegingslessen gevolgd bij Marcel Marceau en Sonia Gaskell.


Sonneveld en collega's in de studio van Sonia Gaskell. Foto: Sem Presser, MAI. collectie Theater Instituut Nederland.

Lia Dorana: 'Wim was een perfectionist, dus toen hij in Artistenpension een Spaanse dans wilde doen op het toneel, werd Steffa Wine ingehuurd om ons te leren dansen en de castagnetten te gebruiken. Voor We spelen pantomime nam Wim ons mee naar Parijs, naar de studio van Marcel Marceau. ’s Morgens gingen we met onze tas, waarin een baguette en een fles wijn, naar Marceau. En ’s avonds bezochten we een voorstelling om te kijken of er misschien nummers tussen zaten waar we iets mee konden. Alles was een enorme belevenis, vooral zo vlak na de oorlog. Tussendoor traden we ook nog op voor de Hollandse Club in Parijs. Dat had Wim georganiseerd, want zo werd onze reis tenminste vergoed.'


Wim Sonneveld en Lia Dorana in We spelen Pantomime. Foto: Associated Correspondents. collectie Theater Instituut Nederland.
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020