28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Gastrol in Ja Zuster Nee Zuster

24 februari 1968
Wim Sonneveld vraagt Annie Schmidt of hij niet eens een gastrol kan spelen in de populaire televisieserie Ja Zuster Nee Zuster. In het script De Pruiselaars en Wim Sonneveld dat Annie Schmidt schrijft, speelt Sonneveld zichzelf, zijn eigen dubbelganger (Arie Pruiselaar jr.) en diens grootvader (Arie Pruiselaar sr.). Ook krijgt hij vier liedjes te zingen: ‘Met Wim Sonneveld in bad’, ‘De kat van ome Willem’, ‘In een rijtuigje’ en ‘Op de step’.

Oud-VARA medewerkster Margot de Boer: 'We hadden in totaal twee draaidagen met Sonneveld en veel van die tijd ging zitten in ‘Op de step’. Dat was een moeilijk nummer, omdat Wim er in allerlei gedaantes in te zien was en we niet konden monteren op ampexbanden. Omdat we in tijdnood raakten, vroeg regisseur Henk Barnard om een extra middag. Dat vond Wim geen probleem, dus op de eerstvolgende zondagmiddag maakten wij onze opname af.

De volgende dag kreeg ik een telefoontje van Henk. De boel bleek niet opgenomen te zijn, dus ik moest Wim Sonneveld maar even terugvragen. Ik besloot me niet te laten kisten en belde Wim op. Ik vroeg: ‘Zit u of staat u? U zit? Ga dan maar even liggen, want de opname van gisteren is mislukt.’

Mindere goden zouden zonder meer een enorm spektakel gemaakt hebben, maar Wim was meteen zo aardig om me een paar data door te geven waarop hij tijd voor ons had. ‘Maar’, zei hij, ‘eigenlijk zou ik wel iets extra's van de VARA moeten krijgen, hè?’ Dat vond ik niet meer dan redelijk. Hij wilde graag een tegoedbon van f 345,- bij een antiquair te besteden. En die kreeg hij van me. Een tijdje later dreigde het hoofd van mijn afdeling, Guus Rekers, me te ontslaan. Ik had volgens hem met geld gesmeten, door Sonneveld die tegoedbon te geven. Door ingrijpen van de directeur bleef het gelukkig bij een dreigement.
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020