28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Grand Gala du Disque

12 oktober 1963
Wim Sonneveld zit midden in de try-outs van zijn eerste onemanshow als hij een uitnodiging krijgt zijn opwachting te maken op het televisie-evenement van het jaar, het Grand Gala du Disque. Om zijn theatershow te promoten besluit hij het door Michel van der Plas geschreven nummer 'Frater Venantius' voor de camera’s op te voeren. Na de uitzending staat Nederland grotendeels op z’n kop. Wim Sonneveld ontvangt duizenden reacties, waaronder zeer negatieve uit het katholieke Limburg.


Michel van der Plas doet Wim Sonneveld in een briefje een idee aan de hand van een nummer over een zingende frater. Het door Van der Plas te schrijven nummer zal een van Sonnevelds grootste successen worden. Collectie Theater Instituut Nederland.

Wim Sonneveld: 'Niemand, zeker ook ik niet, had zoveel reacties verwacht. Duizenden brieven en telegrammen zijn er bij de tv-instanties en bij mij thuis binnengekomen. Terstond de eerste minuten al na de uitzending begon de telefoon- en telegramstroom. Totale balans: 10% ongunstig, 90% lovend. Uit Limburg circa tweeduizend epistels, waaronder de meest vulgaire, vieze woorden en smerigheden op wc-papier. Doch daarvandaan ook talrijke lofuitingen. Over het algemeen kwamen die naderhand, na de publicaties in de pers. Logisch, want zij die het leuk vonden, reageerden pas toen zij boos werden op hen die direct kwaad hun mening hadden gegeven.


Wim Sonneveld als frater Venantius. Collectie Theater Instituut Nederland.

Vreemd: tijdens de repetities van mijn nieuwe show lachte iedereen zich rot en ook bij de voorstellingen (de voorproeven in de provincie) kreeg het fraterlied een daverend applaus. Maar ja, hoe is dat in Nederland, je hebt onder je gehoor zoveel meningen, opvattingen, principes en geloofsovertuigingen, dat je altijd wel op een zere teen gaat staan. Zijn wij niet het enige land ter wereld waar iedere boerin een eigen uitleg van de bijbel heeft? (…) Maar ik constateer een duidelijk verschil bij het publiek in de zalen waar ik speel voor en na 12 oktober. Die eerste avond, 13 oktober, rees de ganse zaal als één man omhoog en gaf mij een ware ovatie. En men zingt het lied ‘Zeg maar ja tegen het leven’ luidop mee, op bijna religieuze wijze.' (geciteerd uit: Elseviers weekblad, 23 november 1963, J.A. Vermeulen)

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020