28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

The Wim Sonneveld Show

25 februari 1959
De BBC-televisie brengt The Wim Sonneveld Show, waarin naast Sonneveld zelf, ook zijn gasten Joop Doderer, Marianne Hilarides, Jan Hilligers, Johnny Jordaan, Hans van Manen, Albert Mol, Martin Scheepers, Conny Stuart en Ellen Vogel aantreden. Het programma wordt in de studio opgenomen, en aangevuld met eerder opgenomen sketches.


Vlnr: Joop Doderer, Wim Sonneveld, Conny Stuart, Albert Mol, Ellen Vogel, Johnny Jordaan, Martin Scheepers, Hans van Manen. Collectie Theater Instituut Nederland.

Sonneveld wordt aangekondigd als 'the versatile Dutch comedian' en kreeg de gelegenheid om een programma van drie kwartier samen te stellen. Ellen Vogel deed een monoloog uit Saint Joan van Shaw, in het Nederlands en Conny Stuart trad op met De moeder van het grote gezin, wel in een Engelse vertaling. Joop Doderer deed samen met Sonneveld twee sketches en Johnny Jordaan en Jan Hilligers speelden accordeon. Albert Moll speelde een mime-nummer en Marianne Hilarides, Martin Scheepers en Hans van Manen dansten.


Vlnr: onbekend, Hans van Manen, Joop Doderer, Conny Stuart, Wim Sonneveld, Ellen Vogel, Johnny Jordaan, Albert Mol, onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.

De reacties in de Britse pers liepen uiteen van 'goedkope show met povere artiesten en fletse grappen' tot 'humor, intimiteit en tempo' en 'intelligente humor en buitengewoon grappige sketches'.

De BBC was in elk geval tevreden want Sonneveld kreeg een contract van vier jaar voor drie shows per jaar. Toch is het daar nooit van gekomen. Aan Huub Janssen schreef hij:

'Het allerbeste, merk ik nu after all, is een goedlopend programma in Nederland. En aangezien ik toch in Amerika en Engeland allerlei concessies moet doen, dan doe ik ze veel liever in mijn eigen land in mijn eigen theater. Burgerlijk is het overal, artistiek gebeurt er niks en nergens, alles verzwakt, maar in Holland kun je met een echt of quasi-ethiek toch nog artistieke dingen doen en als je programma loopt, veel geld verdienen.'


Joop Doderer, Conny Stuart, Hans van Manen en Wim Sonneveld bij aankomst in Engeland. Collectie Theater Instituut Nederland.

bronnen: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006) en Sonneveld, Henk van Gelder (Quintessence 1987)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020