28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

The world our stage: Hit the headlines

5 april 1958
Wanneer BBC-producer Francis Essex in Amsterdam is om een Eurovisie-uitzending voor te bereiden, bezoekt hij op de bonnefooi een voorstelling van Sonnevelds A la carte. Hij is gecharmeerd van Wim Sonneveld en haalt hem voor enkele televisieproducties naar Engeland.

Op 5 april 1958 wordt Sonneveld bij de BBC geïntroduceerd in The world our stage, een regelmatig terugkerende zaterdagavondshow waarin buitenlanders een gastrol vervullen naast Engelse artiesten. In de 90 minuten durende revue Hit the headlines, als onderdeel van The world our stage, is Sonneveld, naast hoofdrolspelers Terry Thomas en Dickie Valentine, te zien in de rol van cabaretartiest.

Op 3 mei 1958 treedt Wim Sonneveld opnieuw in The world our stage aan, nu naast Peter Sellers en Jimmy Logan. In vergelijking met zijn vorige optreden wordt het aantal televisieminuten verdubbeld; twintig van de zestig minuten zendtijd worden voor Sonneveld ingeruimd. De entertainer is onder meer te zien in een vertaling van het lied ‘Daar is de orgelman’. Het draaiorgel 'De Drie Pruiken', van de firma Perlee, begeleidt hem hierbij. Zo klonk 'Daar is de orgelman' in het Engels:

Little Dutch organ man,
Little Dutch organ man,
won't you play, play, play a tune for me?
Playing your music sweet,
playing down ev'ry street,
by the Zuyder, Zuyder, Zuyder Sea.


Een dag voor deze uitzending heeft Sonneveld de Engelse televisiekijkers al vertrouwd mogen maken met de geheimen van het draaiorgel. ‘Holland’s most famous comedian shows an unusual musical instrument and explains how it works to Alex Macintosh’, staat in de programmabladen te lezen.

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020