28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Showboat

9 oktober 1953

Wim Sonneveld als Willem Parel. Collectie Theater Instituut Nederland.
In de voorstelling Gastenboek (première 1 augustus 1952) voert Wim Sonneveld het karakter van Willem Parel voor het eerst op. Het publiek is dan nog niet erg enthousiast, maar hij krijgt meer bijval in een VARA-radio-uitzending ter gelegenheid van een Jordaanfeest in Amsterdam. Na dit plotselinge succes besluit radioproducer Karel Prior dat Parel het sluitstuk moet gaan vormen in het populaire radioprogramma Showboat. Vanaf 9 oktober is Wim Sonneveld wekelijks als Willem Parel te horen in een nieuw door Eli Asser geschreven avontuur.

Het populariteit van Willem Parel is enorm en na een half jaar in Showboat te hebben opgetreden wordt het succes Sonneveld te groot en voelt hij er niets voor om ‘geïdentificeerd te worden met één toevallig populair geworden figuur’ uit zijn repertoire. Daarom kondigt hij in februari 1954 zijn einde als orgeldraaier aan. Het levert hem een stroom teleurgestelde reacties op van Parel-aanhangers. Op 18 december 1954 zal Willem Parel zijn laatste reguliere radiominuten vullen. Sonneveld ontdoet zich van zijn alter ego in de film Het wonderlijke leven van Willem Parel, die in februari 1955 uitkomt.

Wim Sonneveld: 'Ik had zo langzamerhand geen leven meer. Het begon erop te lijken dat ik voor de rest van mijn leven geen Wim Sonneveld meer, maar Willem Parel zou zijn. (...) Het succes en de populariteit van Willem Parel waren voor mij een obsessie. Maar toen het idee opkwam Willem Parel te gaan verfilmen, zag ik daarin mijn kans schoon mij van die obsessie te bevrijden. De film behelsde de koddige strijd tussen Wim Sonneveld en Willem Parel, waarin uiteraard deze laatste het onderspit moest delven.' (uit: Manuscript Sonneveld, mevrouw!)

Klikt u hier om een fragment van Willem Sonneveld als Willem Parel in Showboat van de VARA te beluisteren.

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020