28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Wim Sonneveld en Ina van Faassen

1 november 1966
Wim Sonneveld en Ina van Faassen
Gezelschap: Cabaret Wim Sonneveld
Regie: Wim Sonneveld
Met: Wim Sonneveld & Ina van Faassen, en Jan Blok (gitaar), Tom Dissevelt (bas), Jan Huydts (piano en orkestleider), Hans Seugling (slagwerk)


Wim Sonneveld en Ina van Faassen. Foto: Philip Mechanicus / MAI. Collectie Theater Instituut Nederland.


Wim Sonneveld en Ina van Faassen. Foto Gemeente Groningen. Collectie Theater Instituut Nederland.

In zijn tweede grote theatershow imponeert Wim Sonneveld met liedjes die Friso Wiegersma voor hem schrijft, zoals ‘Moeder’, ‘Deze vrouw’, ‘Josefien’ en ‘Het dorp’. En net als in zijn eerste grote show slaat de bijdrage van Simon Carmiggelt - ‘De jongens’ en ‘Opa’ - enorm aan. De semifinale is van Annie Schmidt. In haar lied ‘Laten we lief zijn’, verweeft Wim Sonneveld niet alleen een reeks dronkemansgrappen, maar ook een, van een Engelsman gekochte, truc met bitterballen. De belangrijkste ingrediënten voor de goochelact bereidt Sonnevelds assistent Cox Schneider in de keuken. Iedere dag bakt zij 27 van ouwel gemaakte bitterballen, waarmee haar werkgever vervolgens aan de slag kan.

Wim Sonneveld: 'De clou was dat er in het tafeltje een gat zat. Een soort valluik met een collectezak d'r onder. Nou had ik in mijn rechterhandpalm ook nog een rubberen bitterbal aan een nylondraadje. De twee dingen samen zorgden voor een vlotte afwikkeling van de zaak. Ik nam een bitterbal, stopte hem in mijn mond, pakte de volgende, liet hem in het luik vallen en propte de rubberen bal naar binnen. Als ik mijn hand terugtrok, sprong hij automatisch weer in mijn handpalm. Op die manier verdwenen er veertien stuks in het luik en de rest slikte ik in. Dat was nog net een haalbare kaart.' (bron onbekend, 27 november 1969)

bron: Wim Sonneveld. De parel van het cabaret, Hilde Scholten (Terra Lannoo 2006)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020