28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Een avond met Wim Sonneveld (II)

1 juli 1965
Een avond met Wim Sonneveld
Gezelschap: Cabaret Wim Sonneveld
Regie: Wim Sonneveld
Met: Wim Sonneveld, Marijke Philips, en Harry Bannink (piano en comboleider), Jan Blok (gitaar), Joop Korzelius (drums) en Cees Rosbergen (bas).

De tweede reeks van Een avond met Wim Sonneveld gaat van start, nu met Marijke Philips in plaats van Marijke Merckens. Op 25 juli 1965 vindt de vijfhonderdste voorstelling van Een avond met Wim Sonneveld plaats. Het publiek wordt niet alleen getrakteerd op de voorstelling, maar ook op een halve liter wijn, afkomstig uit de eigen wijngaard van Wim Sonneveld in Roquefort les Pins.


Tijdens Een avond met Wim Sonneveld. Collectie Theater Instituut Nederland.

Marijke Merckens: 'Dankzij Wim kende mijn carrière een fantastische start en daarvoor ben ik hem nog altijd dankbaar. Wim heeft me uit de VARA-studio geplukt, waar ik werkte als scriptgirl. Hij is meteen gaan bellen met zijn manager John de Crane en zei dat-ie een meisje had gevonden voor zijn show. John sputterde hoorbaar tegen aan de andere kant van de lijn: ‘Hoe kun je dat nou doen, je weet helemaal niet of ze wat kan.’ Eigenlijk zou ook Riek Schagen meewerken aan het programma, maar zij haakte in de repetitieperiode al gauw af. Ik heb dat nooit zo erg gevonden, want zo kreeg ik meer te doen.

Toen ik bij Wim kwam werken stond mijn leeftijd ver af van de zijne en de wereld waarin hij leefde ook. Dus echt persoonlijke gesprekken hadden we niet. Maar ik vond hem wel een heel inspirerende figuur. Wim waardeerde vrouwen op het toneel. Je kon iedere avond weer duidelijk merken dat hij het leuk vond dat dat jonge bloempje opkwam. Hij liet zich erg graag inspireren door zijn omgeving. Het liefst had hij alle medewerkers zo lang mogelijk om zich heen. Op een gegeven moment gingen we naar Parijs en Wim had voor ons een open ticket gekocht. Het was vlak voor Sinterklaas, dus na onze verplichtingen in Parijs holde iedereen zo hard mogelijk terug naar huis. Wim was daar erg teleurgesteld door, hij had vurig gehoopt op nog een paar gezellige dagen samen.

Ik wilde bij het toneel, dus uiteindelijk lagen mijn ambities wel wat hoger dan opkomen met de zin: ‘Ken u me seggen waar de Fim staat?’ Door mijn werk bij Wim kreeg ik een contract aangeboden bij de Haagsche Comedie. Daar ben ik op ingegaan, want onze show zou stoppen. Maar vlak voor het einde werd ineens besloten om met zes weken te verlengen. Ik zei: ‘Ik heb een contract in Den Haag, ik kan toch moeilijk een heel seizoen opgeven voor zes weken werk bij jou?’ Dat was erg tegen het zere been van Wim. Beledigd als hij was, heeft hij Marijke Philips toen aangenomen als vervanger. Omdat zij ingewerkt moest worden, bepaalde Wim dat zij meeging naar onze laatste voorstellingen. Vol rancune liet hij haar ineens voor de pauze optreden, en de volgende avond stuurde hij haar na de pauze op. Ons afscheid had dus wel wat leuker gekund.'
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020