28|06|1917 - 08|03|1974
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Wim Sonneveld

Annie M.G. Schmidt

Je kon op Wim Sonneveld niet kwaad zijn.
Annie M.G. Schmidt begon in 1948 voor Wim Sonneveld te schrijven. 'Beter goed gepikt dan slecht zelf gemaakt' was een gezegde dat Wim Sonneveld regelmatig ter harte nam wanneer het om liedteksten ging. Terugkomend van een reis naar Amerika besprak hij met Annie Schmidt wat ideetjes voor nieuwe liedjes. Later bleken die ideetjes wel erg veel te lijken op de liedjes uit bijvoorbeeld de revue New Faces of 1952. Annie Schmidt herinnert zich hierover in haar biografie:


Collectie Theater Instituut Nederland.
'Ach, Wim dacht, het ligt zo ver weg, Amerika. En dat was ook zo in die tijd. Tegenwoordig niet meer, maar toen was het een andere wereld, waar niet iedereen zo maar even heen ging. Hij kon gewoon alles gappen en dat dan voor zichzelf gebruiken. Later heb ik het er met hem over gehad, gezegd dat hij het me gewoon had moeten vertellen. Dan hadden we er samen wel iets anders van gemaakt. Maar niet stiekem. Dat vond hij natuurlijk toen ook heel best.

Toen iemand mij "Take back your mink" liet lezen was mijn eerste reactie: verrek, die Amerikanen hebben mij geplagieerd. Ik was niet kwaad op hem. Je kon op Wim Sonneveld niet kwaad zijn. Hij was één en al bedrog, daar kon je vanuit gaan. Maar het gebeurde altijd op zo'n charmante manier, zo vriendschappelijk. Hij bedoelde er nooit iets ergs mee. Het was zijn manier van leven. Zo stak ie nou eenmaal in elkaar. Ook met zijn vrienden en collega's. Het was altijd gekronkel en gekonkel.'

bron: Wim Sonneveld. Zeg maar ja tegen het leven, Han Peekel (Baarn 2005)
 
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
Wim Sonneveld. Foto Jutka Rona.
 
Alleen in Wim Sonneveld
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020