19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Hamlet

4 september 1993
Hamlet van William Shakespeare
Gezelschap: Zuidelijk Toneel
Regie: Ivo van Hove
Rol: Claudius
Met o.a.: Viviane de Muynck, Bart Slegers, Henk van Ulsen, Lous Wouterson


Willem Nijholt als Claudius (rechts) en Bart Slegers als Hamlet in Hamlet (W. Shakespeare), Zuidelijk Toneel Globe, 1993

Uit de pers:
* In het algemeen wordt er in het spel geswitcht tussen met of zonder afstand, met meer of minder nadruk op declamatie en fysieke uitdrukking. Zo krijgt de koning van Willem Nijholt, naast de vrij uitdrukkingsloze en statische Polonius van Henk van Ulsen, een zeer muzikale, bijna dansante vertolking. De perfectie en beheersing van elke stap en klank passen daarin uiteraard bij het beeld van deze doorgewinterde en niet eens zo onsympathieke heerser.
bron: Hana Bobkova, 'Een lamlendige, bezeten en spottende Hamlet', Financieele Dagblad, 4.10.1993

* Slegers en de Muynck, altijd al bezienswaardig, stijgen in dit treffen vol bittere verwijten en halfslachtige bezweringen, boven zichzelf uit. Hetzelfde geldt voor Willem Nijholt als Hamlet's oom Claudius. In zijn grote scène toont hij op subtiele wijze niet zozeer zijn berouw voor zijn misdaad als wel de spijt om het feit dat hij betrapt is. Spijt om het geluk, dat hij 'hoe het ook wenkt', niet kan smaken.
bron: Pieter Kottman, 'Regievondsten hinderen het meeslepende spel in Hamlet', NRC, 15.6.1993

* Nijholt als Claudius overtuigt, is zelfs mooi als hij als een soort integere schurk zijn diepste gedachten aftast.
bron: Henk Havens, 'Heldere Hamlet met schoonheidsfouten', Eindhovens Dagblad, 14.6.1993

* Nijholt heeft natuurlijk alles in huis voor de boze koning, maar hij leek nog onzeker, zwak en tastend, alsof hij iedere steun van de regie ontbeerde.
bron: Hans van den Bergh, 'Hamlet als blaag', Het Parool, 17.6.1993

* De Polonius van Henk van Ulsen vond ik een gluiperd, de innerlijke strijd van Claudius bij Nijholt intens onwaarachtig.
bron: Hans Oranje, 'Prachtige theatrale Hamlet bij het Zuidelijk Toneel', Trouw, 16.6.1993

* De voorstelling krijgt pas vleugels als Bart Slegers partij krijgt van cracks als Willem Nijholt, als koning en Viviane de Muynck, als koningin. Maar dan nog zijn die vleugels van hun slagpinnen ontdaan.
bron: Martin Schouten, 'Een Hamlet met de diepte van een televisie-spot', De Volkskrant, 14.6.1993

* Bijna alle rollen en rolletjes hebben gewonnen aan kracht en helderheid. In het bijzonder Willem Nijholt zet de zijne, de rol van koning Claudius, beter naar zijn hand.
bron: Peter Liefhebber, 'Hamlet zonder geblaas en dus méér wol', De Telegraaf, 6.9.1993

* Willem Nijholt speelt Claudius, broer en moordenaar van Hamlet's vader en minnaar van zijn moeder, zoals van hem verwacht mag worden: met verve en met het grote gebaar. Henk van Ulsen blinkt uit als Polonius (toevallig of niet zijn het de twee paradepaardjes van het 'klassieke' toneel, die het meest opvallen). Margriet Prinssen, 'Onevenwichtige Hamlet-interpretatie', Haarlems Dagblad, 7.9.1993

* Alleen  Henk van Ulsen als Polonius en Willem Nijholt als Claudius houden zich staande.
bron: Gerben Hellinga, 'Shakespeare is meedogenloos voor regisseur Ivo van Hove', Vrij Nederland, 11.9.1993

* Zo speelt Willem Nijholt een schijnbaar vriendelijke koning Claudius, wiens slechtheid echter onmiddellijk reliëf krijgt naast zijn nieuwe vrouw Gertrude, Hamlets' moeder.
bron: Eddy Geerlings, 'Bart Slegers' Hamlet is gerijpt', Algemeen Dagblad, 29.10.1993
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040