19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

Romeo en Julia

20 september 1968
Romeo en Julia van William Shakespeare
Gezelschap: Nw. Rotterdams Toneel
Regie: Johan Greter
Rol: Romeo
Met o.a.: Bas ten Batenburg, Eli Blom, Lies Franken, Jack Horn, Rick Nicolet, Johan Ooms, Jules Royaards


Rick Nicolet, Willem Nijholt. Foto Maria Austria/MAI. Collectie Theater Instituut Nederland

Uit de pers:
* Willem Nijholt beschikt over een grote lichamelijke behendigheid en kan dan ook spectaculair vechten, maar veel belangrijker is de bijna beklemmende intensiteit van zijn teksten: deze Romeo brandt inderdaad van binnen.
bron: W. Boswinkel, geen titel, Algemeen Handelsblad, 21.9.1968

* (...) in de meer lyrische gedeelten was het voor de solisten uiterst moeilijk de ontnuchterende entourage weg te spelen. Alleen een bijzonder begaafde acteur als Willem Nijholt slaagde daar tijdens een aantal prachtige Romeo-scènes in.
bron: Hans van den Bergh, geen titel, Het Parool, 21.9.1968

* Willem Nijholt en Rick Nicolet speelden Romeo en Julia volgens de aard van hun rollen, jong, nauwelijks geïndividualiseerd, simpele mannelijkheid en vrouwelijkheid, en verder geen franje.
bron: Daniël de Lange, geen titel, De Volkskrant, 23.9.1968

* De titelrollen zijn binnen het regie-kader knap vertolkt. Willem Nijholt heeft het opgebracht - en dat pleit voor zijn acteursschap - in deze moderne toon de lyriek van Shakespeare, wanneer deze zich manifesteerde, formidabel en ook geloofwaardig te doen klinken. Niet Johan Greter, maar steeds weer Shakespeare hield hem op de been in de sublieme scènes, die zich ondanks de onttakeling, als zodanig lieten gevoelen.
bron: C. van Hoboken, geen titel, Trouw, 23.9.1968

* In Willem Nijholt en Rick Nicolet beschikte Greter over een jong acteurspaar, dat er in slaagde kinderen van veertien en zeventien jaar te laden met de emoties van volwassenen. Rick Nicolet overbrugde de kloof tussen het prille lichaam en de rijpe geest. Ook de Romeo van Willem Nijholt was prachtig, vooral door de geweldige intensiteit waarmee hij gespeeld werd. Jeugdige moed en onverzettelijkheid straalde er van het begin tot het einde af.
bron: Anton Deering, 'Romeo en Julia ontroert maar stelt ook teleur', Algemeen Dagblad, 23.9.1968

* In de hoofdrolspelers Rick Nicolet en Willem Nijholt beschikte Greter over uitstekend materiaal, al beviel van beiden Nijholt ons het best, speciaal omdat hij scherp deed uitkomen hoe Romeo van dweper groeit tot volwassenheid een aanvaarding . Met veel expressie liet Nijholt deze ontwikkeling zien.
bron: C.J. Wisse, geen titel, Het Vrije Volk, 23.9.1968

* Willem Nijholt speelde een moderne, vurige Romeo, losgemaakt uit de romantische traditie van de rol, heel intens en zonder sentimentaliteit: zijn vertolking was (nog) niet helemaal gaaf, maar hield een sterke belofte in en verraste herhaaldelijk door de geslaagde aanpassing van hedendaags-strakke, beheerste dictie aan de Shakespeariaanse lyriek.
bron: Simon Koster, geen titel, Haarlems Dagblad, 24.9.1968

* Rick Nicolet en Willem Nijholt hebben tegen deze achtergrond de jonge, prille verliefdheid, die gaandeweg rijpt tot een diepe liefde, prachtig geprojecteerd. Zij doorleefden heel menselijk, beheerst, zuiver in woord en gebaar, alle stadia van een groeiende liefde, een ontroerend paar, een Romeo en Julia, zoals ze vandaag gestalte moeten krijgen. Zowel voor Rick Nicolet als voor Willem Nijholt betekent deze creatie een bevestiging van talent, dat beloften inhoudt voor de toekomst.
bron: Jan Hein de Groot, geen titel, Havenloods, 26.9.1968

* Van Willem Nijholt mag dan een superieure technische vakbeheersing opvallen, een wilde, romantische, of in ieder geval authenthieke Romeo wordt hij daarmee niet; wel een uitstekend declamator die ons zijn verblindend mooie teksten over de liefde van Romeo elegant en genuanceerd uitserveert.
bron: Auteur onbekend, geen titel, De Groene Amsterdammer, 28.9.1968
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040