19 | 7 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Willem Nijholt

You're the top

15 april 1995
You're the top van Cole Porter, Cor Franc, Pieter van de Waterbeemd
Gezelschap: Theaterburo Schmid / American Songbook Th.
Regie: Jos Thie
Rol: Cole Porter
Met o.a.: Gerrie v.d. Klei, Perry Dosset


Voorpubliciteitsfoto You’re the top. Foto Frans van Heiningen. Collectie Theater Instituut Nederland

Uit de pers:

* (Willem Nijholt over Cole Porter) 'Cole Porter staat voor smaak, perfectie en humor. (...) Die man had zo'n uniek gevoel voor taal en klank dat daardoor de beste combinatie van tekst en melodie kon ontstaan. (...) Zelf ben ik natuurlijk helemaal niet zo'n grote zanger. Bovendien lees ik geen noot. Maar ik kan wel leuk interpreteren. En ik ben erg op tekst hè! Dat is mijn métier, met tekst omgaan. Nou ja, die van Cole Porter zijn zo beeldschoon dat ik dacht: Willem dit is je kans, grijp hem!'
bron: Ruud Kuyper, 'Eerbewijs aan een groot componist', Algemeen Dagblad, 5.4.1995

* 'Dit is waar ik al die jaren naar verlangd heb. (...) In mijn hart wilde ik altijd maar een ding: zingen bij een band. En dan niet zo'n net Nederlands ensemble, maar een orkest dat tegen de zanger aan duwt en hem tegelijkertijd steunt in de rug. Dan wordt de solist door de band gedragen en voelt hij zich een ster, iemand die een zekere achting geniet. In Amerika is dat in dit vak vanzelfsprekend.'
bron: Paul Hellmann, 'Sophistication bestaat niet meer', NRC, 10.4.1995

* De centrale figuur, in zijn glanzend jonge jaren èn in zijn latere vereenzaming, wordt gespeeld door Willem Nijholt. Niemand die met zo veel ogenschijnlijk gemak de elegance, het snobisme en de ondeugd, maar ook de verveling en de verbittering van zo'n succesvol man kan vertolken als hij.
bron: Henk van Gelder, 'Werken geen noodzaak maar afleiding', NRC, 18.4.1995

* Zijn (Willems - red. zangstem is nog even licht als in de tijd van Annie M.G. Schmidt-musicals, maar af en toe klinkt er nu een craquelé in door dat bij uitstek past bij deze wereldwijze nummers.
bron: Henk van Gelder, 'Werken geen noodzaak maar afleiding', NRC, 18.4.1995

* Met Willem Nijholt in de rol van Cole Porter is die show (...) een hele beste. Nijholt houdt van het genre en het genre houdt van Nijholt, dus je mag al bij voorbaat een aangenaam, kundig gemaakt programma verwachten.
bron: Peter Liefhebber, 'Willem Nijholt geeft Porter volle pond', De Telegraaf, 18.4.1995

* In het bijzetten van emitionele kleur aan een liedje (zonder te vervallen in soppig sentiment) excelleert Nijholt nog steeds als weinig anderen. Hij zingt en speelt humorvol, vilein, gevoelig, bruisend van levenslust, gepijnigd, alles op z'n tijd, net naar het uitkomt. Voor veel musicalsterren valt er nog veel, heel veel bij het te spieken.
bron: Peter Liefhebber, 'Willem Nijholt geeft Porter volle pond', De Telegraaf, 18.4.1995

* Het legertje musicalsterren in Nederland is de laatste jaren behoorlijk gegroeid. Maar de makers van You'r the top zijn gelukkig terecht gekomen bij de enige die de hoofdrol als een zijden handschoen past: Willem Nijholt. Hij maakt de altijd linke flash-back methode mogelijk. Zonder hulp van een grimeur weet hij binnen een paar seconden de afstand te overbruggen tussen een invalide 60-plusser en een overactieve twintiger. (...) Zoals Nijholt dat doet wekt geen enkele verbazing. Hij heeft maling aan de tijd.
bron: Patrick van de Hanenberg, 'Nijholt geniale Porter in musical met diepgang', De Volkskrant, 18.4.1995

* Maar de spil van de avond is Willem Nijholt. (...) Het geniale van Porter en het geniale van Nijholt leveren top-theater op.
bron: Patrick van de Hanenberg, 'Nijholt geniale Porter in musical met diepgang', De Volkskrant, 18.4.1995

* Maar The Top in deze voorstelling is toch Willem Nijholt. Hij voelt zich zichtbaar als een vis in het water ook al zingt hij soms tegen de toon aan.
bron: Saskia de Boer, 'Nijholt overtreft zichzelf als Cole Porter', Haarlems Dagblad, 18.4.1995

* You're the top is een eerbetoon aan Cole Porter, maar indirect ook aan Willem Nijholt. Het stuk is op zijn lijf geschreven. Niemand anders kan Cole Porter zo spelen.
bron: Frank Verhallen, 'Willem Nijholt schittert in de rol van Cole Porter', Trouw, 18.4.1995

* Hij beweegt zich nog bijzonder soepel en zijn stemgeluid is breekbaar, maar allerminst broos. Alleen een zanger-acteur met zijn veelzijdige talent en zijn conditie, energie en uitstraling schakelt zo gemakkelijk en overtuigend van de ene in de andere rol en stemming.
bron: Frank Verhallen, 'Willem Nijholt schittert in de rol van Cole Porter', Trouw, 18.4.1995

* (...) omdat overtuigend en met zeer veel liefde wordt aangetoond dat songwriter Cole Porter 'the American top' is, maar ook dat zanger-acteur Willem Nijholt geldt als 'the Dutch top'. De laatste speelt mijns inziens een van de mooiste rollen uit zijn carrière.
bron: Frank Verhallen, 'Willem Nijholt schittert in de rol van Cole Porter', Trouw, 18.4.1995

* Cole Porter en Willem Nijholt hadden tweelingbroers kunnen zijn, zo blijkt uit de musical You're the top. Het personage van de songwriter past de acteur die hem vertolkt als een tweede huid. Dezelfde beschaafde elegantie, dezelfde ironie die soms uitmondt in cynisme, eenzelfde houding van uiteindelijk lap ik de wereld aan mijn laars, met tegelijkertijd een enorme hang naar professioneel perfectionisme.
bron: Tineke Straatman, 'Nijholt geknipt voor rol Cole Porter', Utrechts Nieuwsblad, 18.4.1995

* You're the top is een personalityshow waarin Nijholt eindelijk weer eens de kans krijgt internationaal repertoire te zingen en doet dat onnavolgbaar. Daarnaast worden hem voldoende speelmogelijkheden geboden om ook de acteur in hem tevreden te stellen. Bovendien spreekt choreograaf John Yost de danser Nijholt aan en zien we hem tapdansend en swingend.
bron: Hans Vogel, 'Nijholt drie maanden langer Cole Porter', Het Parool, 24.4.1995

* Cor Franc (producent - red.): 'Ten derde, en dat is toch het belangrijkste, heb ik kunnen beschikken over Willem Nijholt als Cole Porter. Willem stapte erin voor twintig voorstellingen, want dat was de bedoeling. Die liepen uit tot veertig. En ten slotte zei dezelfde Willem, die vindt dat dit de rol van zijn carrière is: boek maar door. Maar als hij destijds nee had gezegd, was You're the top niet doorgegaan.'
bron: Ruud Kuyper, 'Feestweek rond groot componist', Algemeen Dagblad, 18.1.1996
 
Willem Nijholt
Willem Nijholt
 
Alleen in Willem Nijholt
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040