19|4|1850 - 18|4|1939
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Theo Mann Bouwmeester

Theo Mann Bouwmeester

Portretstudie van Theo Mann-Bouwmeester door Pieter Josselin de Jong uit 1900. Collectie Theater Instituut Nederland.
Portretstudie van Theo Mann-Bouwmeester door Pieter Josselin de Jong uit 1900. Collectie Theater Instituut Nederland.
"Zij heeft op ons Nederlandse toneel gespeeld zoals nooit een andere. Zij heeft ons laten voelen en zien en horen wat de hoge hartstocht is, en wat er in een vrouwenziel aan liefde en passie en smart, verrukking en wanhoop en extase, uitbundige vreugde en tragisch doodsverlangen, gruwzaam noodlot, zengende jaloezie en heilige moederweelde voor geweldig menselijk groots kan gebeuren. Zij is geweest en gebleven: het Vlammende Hart van ons toneel." Aldus de schrijver en dichter Henri Borel over actrice Theo Mann-Bouwmeester.

Doortje Bouwmeester was zes jaar toen ze voor het eerst op de planken stond. Zeventig jaar later nam ze afscheid van haar zo geliefde toneel. In die zeven decennia was ze van volkskind uitgegroeid tot de grande dame van het Nederlands toneel, en dat voornamelijk op eigen kracht. Behalve over een uitzonderlijk talent, geërfd van zowel haar vader als haar moeder, beschikte zij over een tomeloze energie, ambitie en volharding om minstens een zo groot actrice te worden als haar lichtende voorbeeld Sarah Bernhardt. Ondanks de vele tegenslagen in haar persoonlijk leven is haar dat ontegenzeggelijk gelukt.

Deze website biedt u, op basis van beschikbare gegevens, een overzicht van de lange en veelzijdige carrière van Theo Mann-Bouwmeester en enige achtergronden omtrent haar persoonlijk leven.

 • Biografie
  In haar mémoires vat Theo Mann-Bouwmeester haar leven samen als: "Gelukkig in het (toneel)spel, ongelukkig in de liefde". Daarnaast was één van haar gevleugelde uitspraken: "Alles komt terecht".  
 • Repertoire
  Als zesjarige stond zij voor het eerst op de planken in een voorstelling van haar vader, zeventig jaar later nam zij glorieus afscheid van het toneel met een toernee langs 64 steden in het land. Van volkskind had zij zich tot 'grand dame' van het Nederlands toneel ontwikkeld, grotendeels op eigen kracht.  
 • Audio
  In de collectie van het Theaterinstituut Nederland bevinden zich slechts vier geluidsopnames waarop de stem van Theo Mann-Bouwmeester te horen is. Fragmenten uit allevier deze opnames kunt u via deze site beluisteren.   
 • Video
  Helaas bevinden zich in de collectie van het Theaterinstituut geen bewegende beelden van Theo Mann-Bouwmeester. Hieronder vindt u een kort programma, gemaakt door het Nationale Toneel, waarin de geschiedenis van de oudste toneelonderscheiding van Nederland, de Theo Mann-Bouwmeester Ring, uit de doeken wordt gedaan.  
 • Volgens Theo Mann Bouwmeester
  Theo Mann-Bouwmeester heeft verschillende malen haar memoires opgeschreven, en natuurlijk verschenen ook boeken over haar. Hieronder enkele veelzeggende citaten.  
 • Volgens anderen
  Hieronder vindt u enige uitspraken van bewonderaars van de grote actrice.  
 • Colofon
  Aan de website over Theo Mann-Bouwmeester werkten de volgende personen en organisaties mee.   

 
Foto: P.H. Kouw. Collectie Theater Instituut Nederland.
Foto: P.H. Kouw. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Theo Mann Bouwmeester
1860
1870
1880
1890
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990