29|5|1938 - 5|9|2008
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ritsaert ten Cate

Volgens Marjolijn van Riemsdijk

Altijd geëngageerd

Volgens recensent Marjolijn van Riemsdijk, tijdens een gesprek met Ritsaert ten Cate bij zijn expositie 'Time Frames for God’s Letterbox', april 2006:

"Het is duidelijk dat Ritsaert ten Cate iets wil vertellen over de absurde wereld waarin we leven. Een wereld waarin het verschrikkelijke ook mooi kan zijn, zoals op zijn serie aquarellen van prachtige kleurschakeringen veroorzaakt door een kernbomexplosie. Zijn achtergrond als theaterman is af te zien aan de installatie van een smetteloos witte pauw met daarachter een met bloed besmeurde wand waarop de graffiti j'ai faim. Het is een beeld dat je bijblijft. Theatraal is ook de adelaar die bovenop een toren van palen met krantenberichten over genocide, oorlog, vluchtelingen, noem maar op. In een vitrine hangen esthetisch gerangschikte speelgoedgeweren in diverse soorten en maten.

Het is het werk van een geëngageerd kunstenaar, om die gedateerde term maar weer eens van stal te halen. Voor de één een gruwel, voor de ander een noodzaak. Ritsaert ten Cate hoopt zelf dat hij beschouwd wordt als geëngageerd. Dat was zo in zijn Mickerytijd, waar hij met theater de mensen wilde raken, in de tijd toen hij DASarts leidde, de tweede fase theateropleiding, en nu, in zijn volgende carrière als beeldend kunstenaar."

Bron: website www.galeries.nl

 
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Ritsaert ten Cate
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050