29|5|1938 - 5|9|2008
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ritsaert ten Cate

Volgens Harry Ruhé

Galerie Mickery was: avontuur! Herinneringen aan Loenersloot

Ritsaert ten Cate volgens Harry Ruhé, galeriehouder en verzamelaar in Amsterdam

Amsterdam telde in de tweede helft van de jaren ’60 maar een paar galeries die zich met eigentijdse kunst bezighielden. Voor grensverleggende kunst moest je soms de stad uit. Voor mij betekende dat: een fietstocht langs de Vecht, richting Loenersloot. Daar, in Galerie Mickery, vond ik sculpturen van Jan Dibbets die waren samengesteld uit takkenbossen en neon. Een bak gevuld met pindakaas, naar een idee uit 1962 van Wim T. Schippers. Nog meer bakken, vol met stenen, van Land Art-kunstenaar Robert Smithson. Buiten stonden opgestapelde chinchillakooien van het kunstenaarsduo Ben d’Armagnac & Gerrit Dekker.

In 1968 was er een tentoonstelling te zien die grote indruk op me maakte. De Japanse kunstenares Yayoi Kusama, die landelijke bekendheid had gekregen door het beschilderen van een blote Jan Schoonhoven, liet in Mickery haar ‘objecten’ zien. Met deegwaren overdekte kledingstukken, zilver- of goudkleurig gespoten, huishoudelijke voorwerpen die overwoekerd waren door penisachtige groeisels van textiel, een metershoge boom van handschoenen….

Ik wilde persé iets kopen, en koos een geel-en-zwart gestreepte ‘penis-tas’ – het ding kostte zeshonderd gulden, als ik mij goed herinner. Maar de tentoonstelling bleef me bezighouden, en een week later fietste ik opnieuw naar Loenersloot, nu om een met plastic bloemen versierde bronskleurig gespoten jas te kopen. Na afloop van de tentoonstelling kwam Ritsaert ten Cate het kunstwerk persoonlijk afleveren bij inrichting Endegeest in Oegstgeest, waar ik als dienstweigeraar tewerkgesteld was. Ondertussen maakten mijn ouders zich om mijn aankopen in Loenersloot in toenemende mate ongerust. (‘Dat geld krijg je er nooit meer voor terug!’)

Een paar jaar geleden heb ik de Flowers Overcoat van Kusama verkocht – het hangt nu in het Hirshhorn Museum in Washington.

April 2011

 
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Ritsaert ten Cate
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050