29|5|1938 - 5|9|2008
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ritsaert ten Cate

Ritsaert ten Cate

Ritsaert ten Cate. Foto: onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert ten Cate. Foto: onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert Ten Cate (1938-2008), met zijn twinkelende oogopslag en milde ironie, geldt als een van de belangrijkste vernieuwers van het Nederlands theater. Voorstellingen in zijn Mickery Theater golden als bijzondere evenementen. Hij bracht experimenteel theater en de internationale avant garde naar ons land.

In december 1965 opende Ritsaert ten Cate zijn Mickery Theater in een verbouwde stal in Loenersloot, onder de rook van Amsterdam. Later verhuisde het theater naar de Rozengracht in Amsterdam. Vanaf de eerste jaren vroeg Ten Cate Engelse en Amerikaanse experimentele theatergezelschappen naar Nederland te komen om in het Mickery Theater hun voorstellingen te laten zien.

Zijn aandacht voor internationalisering, zijn experimenten met de rol van het publiek en het gebruik van nieuwe media en technieken zijn elementen die in het hedendaagse theater nog steeds of opnieuw een belangrijke rol spelen. In 1991 hield Ten Cate het - wat Mickery Theater betreft - voor gezien. De laatste periode van zijn leven was hij actief als directeur van de door hem opgerichte internationale postdoctorale theateropleiding DasArts en als beeldend kunstenaar.

Op deze website vindt u een overzicht van werk en leven van Ritsaert ten Cate. 

 • Biografie
  Net zoals Ten Cate Mickery was en Mickery Ten Cate, was zijn leven zijn werk en zijn werk zijn leven. Hierna vindt u een overzicht met veel foto's.  
 • Repertoire
  Regisseur, acteur, impressario, ontwerper, scenarioschrijver, producent, beeldend kunstenaar en galeriehouder, publicist en spreker: Ritsaert ten Cate was het allemaal. Hier een representatief overzicht van zijn theaterwerk.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een aantal fragmenten uit voorstellingen van Ten Cate. Met als toegift een interview met hem over de beginperiode van Mickery in Loenersloot.  
 • Volgens Ritsaert ten Cate
  In de loop van zijn carrière heeft Ritsaert ten Cate regelmatig meegewerkt aan interviews voor kranten, tijdschriften, boeken, radio en televisie. Hieronder kunt u enkele van zijn uitspraken en gedachten lezen.  
 • Volgens anderen
  Hieronder spreken enkele collega's / vrienden zich uit over de kracht en het talent van Ritsaert ten Cate.   
 • Colofon
  Aan de website over Ritsaert ten Cate werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
Ritsaert ten Cate, 1985. Foto: Tony Thijs. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Ritsaert ten Cate
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050