22|01|1907 - 19|05|2004
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Mary Dresselhuys

Fragment Voordracht van Mary Dresselhuys

In het Amsterdamse Nieuwe de la Martheater haalt Mary Dresselhuys herinneringen op aan haar toneelcarrière.  Ze wordt hierbij terzijde gestaan door ceremoniemeester Paul Haenen. Dochters Merel en Petra Laseur zien de première met angst en beven tegemoet. Petra Laseur zegt hierover:

‘Merel en ik waren als de dood voor dit programma. Mamma op het toneel in een rol, daar waren we inmiddels aan gewend. Maar nu stond ze daar ineens heel onveilig als privépersoon. Bovendien kon je zoiets natuurlijk niet repeteren. Ja, er was afgesproken dat Mamma foto’s mee zou nemen waar Paul op zou inzoomen met zijn vingercamera. En Carel Alphenaar was ingeschakeld voor advies, maar daar bleef het bij. Merel durfde de eerste avond niet te gaan kijken. Ik ben wel gegaan, maar ben pas op het laatste moment – toen het zaallicht al uit was – op de trap van het balkon gaan zitten. Toen het publiek na een kwartier al voor de zoveelste keer dubbel hing van het lachen, zakten mijn zenuwen. In de pauze heb ik Merel gebeld om te zeggen dat ze meteen moest komen, omdat het TOP was. Niet in het minst omdat Paul Haenen als aangever een meester was!’

Bron: Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel, Tonko Dop en Hilde Scholten (Terra Lannoo 2005).

Duur fragment: 7.00 minuten

Bron beeldmateriaal:  Joop van den Ende Theaterproducties, 1997

 
Mary Dresselhuys bekijkt Mary Dresselhuys. Beeld voor haar 70ste verjaardag vervaardigd door non en kunstenares Jesualda Kwanten.
Mary Dresselhuys bekijkt Mary Dresselhuys. Beeld voor haar 70ste verjaardag vervaardigd door non en kunstenares Jesualda Kwanten.
 
Alleen in Mary Dresselhuys
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000