22|01|1907 - 19|05|2004
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Mary Dresselhuys

Fragment De man, de vrouw en de moord van André Roussin

De man, de vrouw en de moord (Le mari, la femme et la mort) van André Roussin gaat op 2 juni 1955 in de Amsterdamse Stadsschouwburg in première. Mary Dresselhuys en Ko van Dijk spelen de hoofdrol. Guus Oster en Han Bentz van den Berg, de leiders Nederlandse Comedie, zien in eerste instantie geen brood in dit ‘schandalige stuk’, maar ze laten zich overhalen door een geestdriftige Mary Dresselhuys. De man, de vrouw en de moord wordt een ongekend succes en beleeft – met reprise en al – meer dan 200 voorstellingen. De AVRO maakt in 1963 een televisieregistratie.

Duur fragment: 6 minuten.

Korte inhoud: Arlette (gespeeld door Mary Dresselhuys) is anderhalf jaar geleden getrouwd met Sebastiaan (gespeeld door Ko van Dijk). Haar broer Kiki had gezien dat Sebastiaan een enorm bedrag gewonnen had bij de wedrennen en Arlette is dol op geld. Bovendien was Kiki erachter gekomen, dat Sebastiaan aan een ongeneeslijke leverziekte leed, waaraan hij binnen het half jaar zou sterven, dus wat stond een huwelijk in de weg? Wonderlijk genoeg knapt Sebastiaan zienderogen op.

Voor Arlette is deze ontwikkeling een grote tegenslag. Als Kiki, die een jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten, komt informeren hoe het staat met de erfenis, onthult Arlette dat de uitstekende gezondheidstoestand van haar man noopt tot een gewelddadig ingrijpen. Hiervoor heeft zij Percier, een oude bookmaker, uitgenodigd. Hij zal Sebastiaan, die iedere dag op een stil plekje gaat vissen, in het water duwen. In dit fragment is te zien hoe Sebastiaan onverwacht terugkomt van het vissen. bron: www.toneelfonds.be

Bron videomateriaal: dvd-serie Allemaal Theater, een productie van IdtV-DITS voor de VandenEnde Foundation in coproductie met de AVRO.

 
Mary Dresselhuys bekijkt Mary Dresselhuys. Beeld voor haar 70ste verjaardag vervaardigd door non en kunstenares Jesualda Kwanten.
Mary Dresselhuys bekijkt Mary Dresselhuys. Beeld voor haar 70ste verjaardag vervaardigd door non en kunstenares Jesualda Kwanten.
 
Alleen in Mary Dresselhuys
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000