22|01|1907 - 19|05|2004
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Mary Dresselhuys

Mary Dresselhuys

De Grande Dame van het Nederlandse toneel, of de Koningin van de Komedie, twee erenamen waarmee maar één actrice bedoeld kan worden: Mary Dresselhuys.

Portret Mary Dresselhuys. Foto: Albert Roosenburg. Collectie Theater Instituut Nederland. In haar 97 levensjaren heeft ze circa 150 rollen gespeeld. De prins en het herderinnetje, een toneelstuk dat ze opvoerde ter gelegenheid van een koperen bruiloft en waarin ze op achtjarige leeftijd samen met haar broer Piet optrad, zag ze zelf als haar debuut. Na verschillende rollen te hebben gespeeld met het Tielse Gymnasiasten gezelschap, wordt Mary Dresselhuys in 1927 toegelaten tot de Toneelschool in Amsterdam. Haar eerste rol na de opleiding is die van figurant in het stuk Julius Caesar van William Shakespeare onder regie van Cor van der Lugt Melsert voor het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel in 1929. De recensent van dit stuk zag toen al wat wij intussen allemaal weten:

'Er was onder het volk een jongedame in een vuurrood hemd. Met groot enthousiasme en een stem als een klok juichte ze vele malen: "Heil Ceasar!". Wij zullen nog wel van haar horen.' (bron: onbekend)

Wij hebben inderdaad nog van Mary Dresselhuys gehoord. Deze website biedt een overzicht van de lange carrière en het lange leven van Nederlands enige Grande Dame van het Nederlandse toneel.
 • Biografie
  Ondanks dat haar ouders steeds hebben geprobeerd hun dochter van haar wilde toneelplannen af te brengen, zette Mary Dresselhuys door en wist zij uit te groeien tot de Grand Dame van het Nederlandse toneel.  
 • Repertoire
  Over circa 125 rollen van de in totaal 150 rollen die Mary Dresselhuys heeft gespeeld, is informatie beschikbaar. Een overzicht, afkomstig uit het boek 'Mary Dresselhuys. De Grande Dame van het Nederlandse toneel' (Terra Lannoo / 2005) vindt u hieronder.  
 • Radiointerview 'Een leven lang'
  Hier kunt u fragmenten uit of het hele gesprek beluisteren dat Loes van Toorn in 1994 met Mary Dresselhuys voerde bij haar thuis in Amsterdam.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een achttal videofragmenten waarin Mary Dresselhuys de hoofdrol speelt.  
 • Kostuums
  In de collectie van het Theater Instituut Nederland bevinden zich ook vele kostuums en kostuumontwerpen. Van enkele kostuums die Mary Dresselhuys op het toneel gedragen heeft, vindt u hier afbeeldingen.  
 • Volgens Mary Dresselhuys
  Mary Dresselhuys is in de loop van haar lange carrière vele malen geïnterviewd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.  
 • Volgens anderen
  Bijna net zo vaak als Mary Dresselhuys zelf over haar toneelcarrière en leven is geïnterviewd, hebben mensen uit haar omgeving zich over haar uitgelaten.   
 • Colofon
  Aan de website over Mary Dresselhuys werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Mary Dresselhuys, in 1933 gefotografeerd door Godfried de Groot
Mary Dresselhuys, in 1933 gefotografeerd door Godfried de Groot
 
Alleen in Mary Dresselhuys
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000