5|09|1842 - 28|04|1925
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Louis Bouwmeester

Wat in zijn hart kookte en woelde

Brief aan recensent Jules B. van Amerongen. Datum en aanleiding onbekend.

Den Weledele Heer
Jules B. v. Amerongen
Amsterdam

Waarde heer,

Uw schrijven van 20 Mei jl. beantwoord ik laat, dat is zoo, maar moet men niet lust hebben tot het beantwoorden van brieven, hoe minzaam ook geschreven? Bij mij is alle lust er uit. De richting die mijn kunst genomen heeft is zoo ontmoedigend, zoo treurig dat ik door er aan te denken, alle moed verlies. Waartoe nog een poging te wagen de aandacht te trekken, ’t zou toch vergeefs zijn.

Zend een portret naar de Daily News van een fabrikant van nacht lichtjes of ontbijtkoek, die mijn kunst verkracht, door idiooten wordt aangebeden, de wereld heeft wijs gemaakt dat hij is de hervormer, de kunstenaar bij Gods genade, en, met geld in de tas. Maar doe het niet van mij, die geen school heeft door loopen, nooit zich heeft gestoord aan die hoogen letterkunde, maar alleen heeft weer gegeven, wat in zijn hart kookte en woelde, die zich niet wilde buigen onder de schoolmeesters plak van een van Lochem, misschien ten gronden gaat, maar met een ongebogen nek.

Mag ik u een raad geven? Ik ken u persoonlijk niet, weet niet of u getrouwd is maar mocht u kinderen hebben of krijgen en bespeurt u bij hen lust zich aan mijn kunst te wijden, geef dan nooit uw toestemming, breekt ze liever de beenen. Want treuriger bestaan dan dat van een Hollandsch Kunstenaar bestaat er niet.

Ik dank voor uw goede bedoelingen; laat dit schrijven onder ons blijven.
Daar vertrouw ik op.

Ontvang een handdruk

Louis Bouwmeester

Watergraafsmeer 169noot: Louis Bouwmeester refereert met ''fabrikant van nacht lichtjes en ontbijtkoek" hoogstwaarschijnlijk aan zijn collega Eduard Verkade.

bron:
Collectie Theater Instituut Nederland
 
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
 
Alleen in Louis Bouwmeester
1860
1870
1880
1890
1900
1910
1920
1930
1940
1950