5|09|1842 - 28|04|1925
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Louis Bouwmeester

Pro Domo

20 september 1918
Pro Domo > Theo Frenkel Sr.
Louis Bouwmeester als Graaf Louis de Prébois de Grancé
Samen met Theo Mann-Bouwmeester, Jacques Reule, Lily Bouwmeester, Julie Frenkel-Meijer, Henriëtte Blazer, Coen Hissink, John Timrott, Rika Hopper, Ernst Winar, Annie Wesling, Willy Timrott, Jan Grader, Frits Engels, Jacques Sluyters, Bertus Onstee, Reinoud van der Hilst, Julius Brongers, Piet Cattermole, Max Louis Blitz


Pro Domo met Louis Bouwmeester (1918). Foto: collectie Filmmuseum.

Theo Frenkel Sr. schreeft het scenario dat hij baseerde op het toneelstuk Pro Domo (1914) van Jonkheer A.W.G. van Riemsdijk. Deze laatste had dit melodrama speciaal voor Louis Bouwmeester geschreven. Het stuk werd geregisseerd door Herman Heijermans. Het was de Amsterdam Film Compagnie die de filmversie produceerde die op 20 september 1918 in het Amsterdamse Cinema Palace in première ging.

In de Bioscoopcourant van 19 april 1918 schreef een recensent over de film, die bij voorbaat een succes moest zijn:

'(...) Nietemin waren er velen, die hieraan twijfelden, omdat huist het meest pakkende, meest interessante uit dit werk, n.l. het te houden pleidooi van de vader zijn verdediging voor de rechtbank, nooit op de film tot zijn recht kon komen. Dat deze personen te spoedig hebben geoordeeld, bleek bij het zien van deze film. In dit genoemde gemis is op doeltreffende wijze voorzien, n.l. door het aanbrengen van een gedeelte van dit pleidooi op het doek, naast vele gebeurtenissen en treffende momenten uit het gehele leven van de zoon, zodat gedurende het te houden pleidooi, door het zien van dit alles, een indrukwekkende stemming ontstaat. Gedurende de gehele handeling (de film heeft zes akten) blifjt de belangstelling bij en gaat men in 't werk op. Het spel der bekende artiesten was zeker te roemen, en dat dit gewaardeerd werd, bleek enige malen door 't applaus, wat hierbij gehoord werd. De foto's waren over het algemeen zeer helder en de opnamen van de parken en het kasteel in de trant van het verhaal. Voor 't overige gedeelte viel zeer veel op deze film aan te merken en hebben wij van de Amsterdam Film Cie. veel beter verzorgd werk gezien als dat dit met deze film nu het geval was. Het was werkelijk jammer. En dat nu, terwijl dit werk meer als enig ander, betere verzorging verdient.'

In de collectie van het Nederlands Filmmuseum bevindt zich een fragment van de film (156 meter). Klikt u hier om een fragment van Pro Domo te bekijken.

bron: Of Joy and Sorrow. A filmography of Dutch Silent Fiction, geschreven door Geoffrey Donaldson (1997 Stichting Nederlands Filmmuseum) en Geschiedenis van de Nederlandse film en bioscoop tot 1940 van Karel Dibbets en Frank van der Maden (red.) (Het Wereldvenster 1986)
 
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
 
Alleen in Louis Bouwmeester
1860
1870
1880
1890
1900
1910
1920
1930
1940
1950