5|09|1842 - 28|04|1925
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Louis Bouwmeester

Biografie


Portret Louis Bouwmeester.
Louis Bouwmeester maakt deel uit van één van de belangrijkste en meest vertakte toneeldynastieën van Nederland. Wellicht is hijzelf het belangrijkste lid van dit geslacht.

Enkele sprekende voorbeelden van aan het toneel verbonden familieleden zijn: Frits Rosenveldt, die zijn grootvader was, Theo Mann-Bouwmeester: zijn zus, Louis Bouwmeester Jr.: zijn zoon, Wiesje Bouwmeester: zijn dochter, Louis Moor: zijn halfbroer, Henri de Vries: zijn neef, Frits Bouwmeester Jr.: zijn neef, Theo Frenkel sr.: zijn neef en Lily Bouwmeester: zijn achternicht. Er zijn veel meer namen te noemen, maar niet iedereen heeft de tand des tijds overleefd. Louis Bouwmeester wél.

Van zijn vader, acteur Louis Rosenveldt, kreeg hij al jong toneellessen, en op zijn negentiende debuteerde hij officieel bij het gezelschap van Boas en Judels in Amsterdam. Daarvoor had hij al her en der gespeeld, en ook daarna zou zich aan verschillende gezelschappen verbinden, als acteur, maar ook als leider/regisseur. Zijn carrière, die ruim zestig jaar besloeg, is grofweg in drie periodes onder te verdelen: die van het volkstoneel, die van Het Nederlandsch Tooneel en een periode als reizend acteur/directeur. Hij heeft succesvol in Europese hoofdsteden opgetreden, maar deed ook Nederlands Indië aan. Ook was hij niet bang om zich aan het nieuwe medium film te wagen. De rollen die hij speelde zijn ontelbaar, maar onsterfbaar is hij geworden met zijn vertolking van Shylock in De Koopman van Venetië, een rol die hij ruim 2000 keer op geheel eigen wijze wist te vertolken. Financieel ging het hem soms enorm voor de wind, maar hij heeft ook barre tijden gekend.

Niet alleen professioneel was hij een duizendpoot, ook zijn privéleven is afwisselend te noemen. Hij trouwde vier keer, scheidde eenmaal, had twee buitenechtelijke relaties en kreeg twaalf kinderen, van wie er zes op jeugdige leeftijd overleden. Twee van echtgenotes stierven op jonge leeftijd.

Over Bouwmeesters carrière is veel geschreven, over zijn privéleven veel minder. Hieronder kunt u toch een indruk krijgen van het woelige leven van Louis Bouwmeester.
 • De ouders
  Louis Bouwmeester is de eerste zoon van twee toneelspelende ouders die elkaar op het toneel hebben ontmoet.  
 • De eerste schreden
  Louis Bouwmeesters eerste toneeloptredens waren niet bijzonder overtuigend. Volgens sommigen zou hij het nooit leren...  
 • De eerste vrouw
  Christine la Rondelle, toneelspeelster, was Louis Bouwmeesters eerste echtgenote. Hij ontmoette haar op het toneel in 1860. Na een kinderloos huwelijk van zes jaar scheiden ze in 1868.  
 • De tweede, derde, vierde vrouw en kinderen
  Na zijn scheiding van Christine la Rondelle trouwt Bouwmeester achtereenvolgens met actrice Anna van Engers (1868), Henriëtte van Engers (1883) en Jeike Jans de Boer (1886).  
 • De andere vrouwen en kinderen
  Hoewel Louis Bouwmeester tot zijn dood getrouwd bleef met zijn vierde echtgenote Jeike Jans de Boer, werd hij ook nog vader van twee dochters bij achtereenvolgens Margaretha de Boer en Marie Braakensiek.  
 • Terug naar geboortedorp Middelharnis
  Vijfenzestig jaar na zijn geboorte bezoekt Louis Bouwmeester zijn geboortedorp Middelharnis. Hij was er nooit meer terug geweest.  
 • Het einde van een Magiër
  Een ernstig verkeersongeluk in 1923 luidde het begin van het einde in. Hoewel het er even anders uitzag, werd Bouwmeester de oude niet meer. Op 28 april 1925 overleed hij in Amsterdam.  
 • Eerbetoon
  Een groot acteur wordt gelauwerd. Met, naarmate zijn leeftijd vordert, soms een bitter randje.  
 
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
Louis Bouwmeester (1842-1925) als Robbeknol in De Spaansche Brabander
 
Alleen in Louis Bouwmeester
1860
1870
1880
1890
1900
1910
1920
1930
1940
1950