25|7|1916 - 6|5|1978
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ko van Dijk

Jenny

21 februari 1958
Jenny
Regie: Willy van Hemert
Productie: Standaard-films (Jan Kemps)
Met: Ellen van Hemert, Maxim Hamel, Kees Brusse, Andrea Domburg, Ko van Dijk, Teddy Schaank, Max Woiski, Corry Brokken e.a.

Jenny was de eerste grote Nederlandse film in kleur. Distributeur Jan Kemps van Standaard-film uit Den Haag wilde zelf een film produceren: dat werd Jenny. Het scenario was gebaseerd op de Duitse film Acht Mädel im Boot van Erich Waschneck uit 1932. In 1957 had men in Duitsland het plan opgevat een remake van deze film te maken. Er werden twee versies gemaakt: de Nederlandse versie werd door Willy van Hemert geregiseerd en beleefde zijn première in februari 1958. De Duitse versie stond onder regie van Alfred Bittins en ging in januari 1959 in première. Toen de film na vertoning in Berlijn aan twaalf landen verkocht werd, prefereerden tien van hen de Nederlandse versie.


Ellen van Hemert als Jenny.
Het verhaal heeft weinig om het lijf: de achttienjarige wedstrijdroeister Jenny wordt zwanger terwijl haar verloofde, kunsthandelaar Ed (gespeeld door Maxim Hamel) weinig zin heeft in een kind en een huwelijk. Uiteindelijk komt alles vanzelfsprekend goed. Ook Willy van Hemert vond het verhaal erg mager, maar hij wilde graag een bioscoopfilm maken:

'Ik heb er echter uitdrukkelijk bij verteld, dat ik het een rotverhaal vond en dat grote delen in het scenario me ook niet bevielen (...). Ook over de cast had ik niets te vertellen. Alles moest ik precies zo doen als het was voorgekauwd en voorgeschreven. Door mijn opmerkingen en mijn manier van regisseren hoopte ik echter, dat Kemps zou zeggen na afloop: en nu gaan we een film maken.' (geciteerd uit Hollands Hollywood van Henk van Gelder (Luitingh/Sijthoff 1995)

Uiteindelijk speelt Van Hemerts 21-jarige dochter Ellen de hoofdrol en probeerde de regisseur de zwakte van het verhaal te compenseren met mooie kleurenbeelden van Amsterdam, de Bosbaan en de Amstel in Agfacolor. De film kreeg 569.043 bezoekers naar de bioscopen.

bronnen: Film in Nederland van Rommy Albers, Jan Baeke en Rob Zeeman (red.) (Ludion/Filmmuseum 2004) en Hollands Hollywood van Henk van Gelder (Luitingh/Sijthoff 1995)
 
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
 
Alleen in Ko van Dijk
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020