25|7|1916 - 6|5|1978
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ko van Dijk

Ko van Dijk

Voor Ko van Dijk was acteren meer dan een beroep, het was een manier van leven.


Collectie Peter-Jan van Dijk.
'Natuurlijk blijft het vak, die zaal met mensen, voor mij de hoofdzaak. En als er een moment komt, dat ik geen komedie meer kan spelen, zal ik in de stad, waar ik dan woon bij een toneelgezelschap aankloppen en vragen, of ik de repetities mag bijwonen en 's avonds ergens achteraf naar de voorstelling mag kijken. Als ze me dat niet toestaan dan ga ik kapot. Het klinkt verrekte pathetisch, maar ik meen het. Als je geen brood krijgt sterf je van de honger. Als ik het toneel niet meer heb, sterf ik van verdriet.' (geciteerd uit Finale 25 september 1971)

Zover is het nooit gekomen. De veelzijdige acteur, telg uit een echte theaterfamilie, die zowel bulderend als ingetogen kon overtuigen, en die vanaf zijn zestiende met het toneel was vergroeid, is min of meer in het harnas gestorven. Midden in de toernee van Herfst in Riga, waarin hij samen met Mary Dresselhuys een hoofdrol vertolkte, overleed hij op 6 mei 1978 op 61-jarige leeftijd in zijn woning in Den Haag aan een verwaarloosde longontsteking.

Deze website wil een overzicht bieden van de ruim 260 rollen die Ko van Dijk op het toneel en op televisie vertolkte en met name zijn veelzijdigheid (hij had ook 29 regies op zijn naam staan en werkte mee aan films en radioprogramma's) en liefde voor het vak belichten.

Met dank aan Peter-Jan van Dijk, oudste zoon van Ko van Dijk Jr., voor het meedenken en beschikbaar stellen van materiaal.
 • Biografie
  Hoewel telg uit een echte theaterfamilie, ligt het in eerste instantie niet voor de hand dat Ko van Dijk Jr. kiest voor een toneelcarrière.  
 • Repertoire
  De veelzijdigheid van Ko van Dijk ligt niet alleen in de diversiteit aan toneelrollen die hij speelde, maar is ook zichtbaar in zijn keuze om te regisseren en mee te werken aan radio, televisie en film.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een zestal videofragmenten waarin Ko van Dijk de hoofdrol speelt.  
 • Audio
  Hier vindt u een vijftal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waarin Ko van Dijk te beluisteren is.  
 • Volgens Ko van Dijk
  Ko van Dijk is in de loop van zijn lange carrière vele malen geïnterviewd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.  
 • Volgens anderen
  Veel minder vaak dan Ko van Dijk zelf, hebben soms ook mensen uit zijn omgeving zich over hem uitgelaten.  
 • Colofon
  Aan de website over Ko van Dijk werkten de volgende personen en organisaties mee:   

 
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
Ko van Dijk in Dagboek van een herdershond. Fotograaf onbekend.
 
Alleen in Ko van Dijk
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020