13 | 7 | 1937
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Kitty Courbois

Biografie

Portret ca. 1970. Foto: Godfried de Groot. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Portret ca. 1970. Foto: Godfried de Groot. Collectie: Theater Instituut Nederland.
“Toneelspelen geeft mij een waanzinnige energie. Ziek zijn, vermoeidheid, een volle blaas, verdriet, alles vergeet je. Waarom speel ik, waarom doe ik alsof? Dat is de vraag. In de repetitiefase richt ik me ontzettend op de psyche van mijn personage. Ik worstel, ik probeer van alles, doe veel fout. Maar je moet alles gedaan hebben om de eenvoud te vinden. Tijdens zo’n psychologische zoektocht leer je tevens jezelf beter kennen.”
(Bron: TM, april 2010)

Kitty Courbois werd op 13 juli 1937 geboren in Nijmegen. Ze werkt bij een reclamebureau en speelt in een cabaretgroep van Ted de Braak. Hier krijgt ze het advies om naar de toneelschool te gaan. In Arnhem studeert ze en meteen na haar eindexamen begint haar carrière bij de Nederlandse Comedie. In haar loopbaan speelt ze talloze rollen op het toneel, maar ook in films en op televisie. In 2010 krijgt ze als kroon op haar 50-jarig jubileum als actrice de Kitty Courbois Parel, een initiatief van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam. Deze ‘doorgeefprijs’ is een eerbetoon aan Kitty Courbois, die gedurende haar carrière een constante hoge kwaliteit levert en hierdoor een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij een breed publiek.

In deze biografie leest u meer over het leven van Kitty Courbois. Een meisje dat in eerste instantie een carrière in de muziek beoogde, maar uiteindelijk één van de beste studenten op de toneelschool werd. Over haar pittige jeugd, haar bijzondere band met broer Pierre en uiteraard over haar eerste toneeljaren bij De Nederlandse Comedie en haar passie voor film.
 • Jeugd
  Kitty Courbois werd op 13 juli 1937 in een katholiek gezin in Nijmegen geboren. Ze had drie broers en een zus. Haar jongste broer Pierre is altijd haar lievelingsbroer geweest.  
 • Jeugd fotoalbum
  Een album met foto's uit Kitty Courbois' jeugd.  
 • De eerste toneeljaren
  Haar allereerste toneelervaring deed Kitty Courbois op bij het trio van Ted de Braak met wie ze een cabaretgroepje vormde. Ze zong Franse chansons en toen iemand suggereerde dat ze naar de toneelschool zou moeten gaan, nam ze dat idee ter harte.  
 • Theater, maar ook film en televisie
  Direct na haar eindexamen aan de Toneelschool wordt Kitty Courbois aangenomen bij De Nederlandse Comedie. Ko van Dijk noemt haar een scharminkel en het duurt even voor hij van haar talent is overtuigd.  
 • Vernieuwing en experiment
  Het meewerken aan een experiment van Werktheater Nederlandse Comedie in 1969 is het begin van een nieuwe weg voor Kitty Courbois. Kort het opheffen van De Nederlandse Comedie in 1971, maakt ze de stap naar de nieuw opgerichte maatschappelijk betrokken en politiek geëngageerde Theatergroep Baal.  
 • Toneelgroep Amsterdam
  Sinds de oprichting van het gezelschap in 1987 is Kitty Courbois verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Artistiek leider Gerardjan Rijnders haalde als eerste het experiment uit de marge en plaatste de avant-garde op het ‘eerste podium’ van het land, dat van de Stadsschouwburg. Courbois behoort nog altijd tot de vaste spelers van het ensemble.  
 • Eerbetoon
  Kitty Courbois is gedurende haar acteercarrière verschillende malen gelauwerd voor zowel haar theater- als filmwerk. Een overzicht.  
 
Portret ca. 1980. Foto: Jutka Rona. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Portret ca. 1980. Foto: Jutka Rona. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Kitty Courbois
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050