19 | 6 | 1942 - 17 - 8 -2007
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Jos Brink

Biografie


Portret Jos Brink. Collectie Theater Instituut Nederland.
Jos Brink was een ongrijpbare persoonlijkheid. Hij begon als hoorspelacteur, maar later werd hij ook bekend als cabaretier, auteur, predikant, televisiepresentator en niet te vergeten theatermaker. De meeste mensen zullen hem kennen van televisieprogramma’s als Wedden dat ...? en van musicals als Revue Revue! en Maskerade. In zijn carrière heeft hij ongelooflijk veel verschillende dingen gedaan. Allemaal onder het motto: in alles wat je doet moet je proberen de beste te zijn. Hij stond dan ook aan de top van de Nederlandse televisie, zorgde voor onvergetelijke televisiemomenten en durfde als één van de weinigen in Nederland de koningin te kussen. Maar hij maakte met Frank Sanders en Henk Bokkinga ook nieuwe oorspronkelijke Nederlandse musicals en schreef een groot aantal boeken. Zijn werk voor de kerk leek wellicht onverenigbaar met zijn carrière in het theater en op televisie, maar dat sprak hij altijd tegen. Hij wilde mensen steunen, bijstaan op maatschappelijk gebied of gewoon een avond onbezorgd laten lachen. En of dat nu op televisie was, in het theater of in de kerk, dat maakte hem niet uit.

De teksten in het biografische gedeelte van de website zijn overgenomen uit het boekje Jos Brink. Een mensen-mens met theater als anker van Esmé Apeldoorn (2007, AO Actuele Onderwerpen BV).

 • Als kind al een creatieve grappenmaker
  Tijdens een dagje strand begroeven Jos en zijn broertje het kunstbeen van een zwemmende Duitser.  
 • De eerste jaren bij de radio en televisie
  In 1958 begon Jos Brink als hoorspelacteur bij de radio. In 1962 richtte hij zijn eigen Cabaret-Show-Gezelschap op en debuteerde hij als radiopresentator.  
 • Tekstpierement
  Na betaling van 1000 gulden voegde Jos Brink zich in 1972 bij Tekstpierement, het cabaretgezelschap dat op dat moment bestond uit Frank Sanders, Lia Karon en Guuske Kotte.  
 • De doorbraak op televisie
  Als presentator van de AVRO-quiz 'Puzzeluur' werd Jos Brink met ingang van het televisieseizoen 1978 een nationale bekendheid.  
 • Van cabaret naar musical
  De eerste ideeën voor de musical Maskerade schreven Jos Brink en Frank Sanders op de deksel van een schoenendoos die ze tijdens een wandeling langs de Amsterdamse grachten op straat vonden.  
 • Een mensen-mens
  Sinds 1984 was de gekraakte kerk De Duif op de Prinsengracht in Amsterdam de religieuze thuisbasis van Jos Brink.  
 • Meer succes en meer diepgang
  Meer succes kwam er met Wedden dat ...?, meer diepgang met Langs Heilige Huisjes en de musical Max Havelaar.  
 • Finale
  Na diverse succesvolle musicals en televisieprogramma's gemaakt te hebben, keerde Jos Brink in 2006 bij zijn oude liefde terug: cabaret bij theatergroep Purper.  
 • Prijzen en onderscheidingen
  Jos Brink ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn verdiensten als schrijver, acteur en presentator.  
 
Portret Jos Brink (jaartal onbekend)
Portret Jos Brink (jaartal onbekend)
 
Alleen in Jos Brink
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040