23 | 2 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Joop van den Ende

Repertoire

Portret van Joop van den Ende, 2008. Foto: Roy Beusker.
Portret van Joop van den Ende, 2008. Foto: Roy Beusker.
"Ik streef in principe maar één doel na: succes. En als je naar mijn loopbaan kijkt, zie je steeds weer hetzelfde patroon: een groepje mensen, een soort familie, waar ik dan de baas van ben; en samen proberen we er vooral iets leuks van te maken. Ik ben een echte ondernemer. Ik barst altijd van de nieuwe ideeën en plannen. Iets is nog niet klaar, of ik wil alweer tien nieuwe dingen. Ik word soms gek van mezelf." Het Parool, 30 november 1992

Van jongs af aan weet Joop van den Ende dat hij artiest wil worden. Hij volgt acteer-, zang- spraak- en danslessen en combineert zijn werk als leerling decorbouwer bij de Nederlandse Opera met optredens bij het Amsterdams Jongerentoneel en later met een eigen cabaretgroepje. Na zijn diensttijd noemt hij zich offcieel artiest en treedt hij door het hele land op met verschillende acts. Gaandeweg realiseert hij zich dat hij de talenten ontbeert om het als artiest tot de top te schoppen. Hij besluit dat hij meer kansen heeft die top te bereiken binnen de organisatorische kant van het artiestenvak. Hij blijkt goed te zijn in het ontdekken en helpen ontwikkelen van andermans talenten. Joop van den Ende weet zich te ontwikkelen tot een groot en invloedrijk televisie- en musicalproducent. Met recht wordt hij de grondlegger van de Nederlandse musicalindustrie genoemd. Bovendien doet hij de theaterwereld opschudden met zijn, van subsidie onafhankelijke, theatervoorstellingen. Even waagde hij zich ook aan de filmproductie, maar na vijf films besloot hij dat zijn hart niet bij de film lag.

De theatervoorstellingen, musicals en televisieprogramma's die Van den Ende produceerde, en vaak ook bedacht, zijn bijna ontelbaar en het is onmogelijke compleet te zijn in het maken van een opsomming. Hieronder vindt u daarom een representatief overzicht van het repertoire van producent Joop van den Ende.

 • Theater
  Joop van den Ende produceerde tientallen theaterproducties. Het waren zogenaamde 'vrije producties', die zonder subsidie en zonder aan een bepaald gezelschap verbonden te zijn, tot stand kwamen. Hieronder een representatief overzicht.  
 • Film
  In tegenstelling tot het theater, de televisie en de musical, waar de voorstellingen en programma's van zijn hand nagenoeg ontelbaar zijn, zijn Van den Endes producties in de filmbranche op één hand te tellen.  
 • Televisie
  Joop van den Ende werkte tussen 1972 en 2000 als televisieproducent. Hij stond aan de wieg van dramaseries als 'Dagboek van een herdershond' en 'Spijkerhoek, grote shows als 'De Showbizz Quiz' en 'De Playbackshow' en bracht met 'Goede tijden, slechte tijden' in 1990 de eerste, dagelijkse Nederlandse soap op televisie.  
 • Musical en Revue
  Als grote aanjager van het musicalgenre zorgde Joop van den Ende dat tien procent van de Nederlandse bevolking 'Phantom of the Opera' heeft gezien. Hij heeft er bijna persoonlijk voor gezorgd dat op de Nederlandse klei een ware musicalindustrie met Broadway-achtige allure kon groeien.   
 
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
 
Alleen in Joop van den Ende
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050