23 | 2 | 1942
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Joop van den Ende

Joop van den Ende

Joop van den Ende op 9 jarige leeftijd. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Joop van den Ende op 9 jarige leeftijd. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
"Ik streef in principe maar één doel na: succes. En als je naar mijn loopbaan kijkt, zie je steeds weer hetzelfde patroon: een groepje mensen, een soort familie, waar ik dan de baas van ben; en samen proberen we er vooral iets leuks van te maken. Ik ben een echte ondernemer. Ik barst altijd van de nieuwe ideeën en plannen. Iets is nog niet klaar, of ik wil alweer tien nieuwe dingen. Ik word soms gek van mezelf." Het Parool, 30 november 1992

Joop van den Ende werd op 23 februari 1942 geboren in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. In het katholieke arbeidersgezin was hij het vierde kind en een nakomertje. Al heel jong realiseerde hij zich dat hij het later anders zou willen. Hij nam spraak-, zang-, dans- en acteerlessen en had al jong een eigen cabaretgroepje. Met acts als Batman, conferencier en Tako de Clown probeerde hij als artiest voet aan de grond te krijgen. Maar zijn ambities waren groot, en al snel realiseerde hij zich dat hij op die manier de top en het grote succes niet zou behalen. Binnen de organisatorische kant van het artiestenvak schatte hij zijn kansen hoger in. Met een omweg langs twee feestartikelenwinkels begon hij in een hoek van de huiskamer zijn eerste boekingsbureautje 'Spotlight'.

Dat bureautje is via Joop van den Ende Produkties, Joop van den Ende Theaterproducties en Endemol uitgegroeid tot Stage Entertainment: een solide internationaal theaterbedrijf, door Joop van den Ende in 1998 opgericht. Het bedrijf heeft theaters in vele Europese landen, waar bekende internationale voorstellingen geprogrammeerd worden en produceert nieuwe originele musicals. Joop van den Ende is nog altijd voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf. Deze website vertelt het verhaal van Van den Endes carrière als producent op het gebied van theater, musical, revue, televisie en film en geeft inzicht in het enorme repertoire dat Joop van den Ende in vele decennia heeft opgebouwd.

Deze website wordt in februari 2012 aangeboden aan Joop van den Ende ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Initiatiefnemer is Theater Instituut Nederland. De website werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Bureau Promotie Podiumkunsten, Het Concertgebouw, FOAM Amsterdam, Holland Festival, Interakt, Stedelijk Museum en Theater Instituut Nederland.

 • Biografie
  Joop van den Ende wordt geboren in een arbeidersmilieu in Amsterdam-Oost. Van jongsafaan weet hij dat hij dat milieu wil ontstijgen. Hoe hij dat doet, kunt hieronder lezen.  
 • Repertoire
  Het totale oeuvre van door Joop van den Ende geproduceerde toneelstukken, musicals, revues en televisieprogramma's is te omvangrijk om in zijn volledigheid op deze website te noemen. Daarom vindt u hieronder een representatief overzicht van de meest succesvolle of om een andere reden bijzondere producties.  
 • Video
  Onder deze knop kunt u een aantal fragmenten met en over Joop van den Ende bekijken.  
 • Audio
  Onder deze knop kunt u een speech van Joop van den Ende beluisteren.  
 • Volgens Joop van den Ende
  In de loop van zijn carrière is Joop van den Ende vaak over zijn voorstellingen, programma's, bedrijven en drijfveren geïnterviewd.  
 • Volgens anderen
  Hieronder spreken enkele collega's / vrienden zich uit over het talent, karakter en vakmanschap van Joop van den Ende.  
 • Colofon
  Aan de website over Joop van den Ende werkten de volgende personen en organisaties mee.   

 
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
Promotiefoto van de conferencier Joop van den Ende. Foto: onbekend. Herkomst: Privécollectie.
 
Alleen in Joop van den Ende
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050