8 | 5 | 1927 - 28 | 8 | 2009
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Henk van Ulsen

Biografie

Het leven van Henk van Ulsen heeft zich op veel terreinen afgespeeld. Als jongetje groeide hij op in een liberaal gezin in Kampen, maar de studie aan de toneelschool voltooide hij in Amsterdam. Daarna trok hij als acteur door het hele land en als regisseur ging hij aan de slag op Curacao. Bij zijn vijftigjarig jubileum als acteur werd hem gevraagd of hij geen zin had om zijn oude dag op het geliefde Caribische eiland door te brengen. Daar had hij nog geen oren naar. 'Zolang mijn acteertalent nog voldoende zeggingskracht heeft, vind ik dat ik daaraan dienstbaar moet zijn. Ik heb er nog ontzettend veel plezier in. Op een min of meer afstandelijke, maar aangename manier omgang hebben met veel mensen, wat je met publiek hebt, vind ik heel fijn. (...) Je denkt "hij is 71, hup het Rosa Spierhuis in!". Ben je belazerd! Ik kom er wel om op te treden.' (Geciteerd uit: Utrechts Nieuwsblad, 26 september 1998)
Hij hield zich aan zijn woord. In 2007 stond hij nog in de Nederlandse theaters.

Henk van Ulsen overleed op 28 augustus 2009 op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bussum plotseling aan een hartstilstand. Hij was ook in de laatste weken van zijn leven nog volop actief als acteur.

Op deze site veel aandacht voor de lange carrière van Henk van Ulsen. Maar ook zijn roerige liefdesleven, zijn niet bijster gelukkige jeugd en zijn voorliefde voor de schilder Jan Voerman komen aan bod. 

 • Jeugd
  In 1927 werd Henk van Ulsen geboren in Kampen, als jongste zoon van Johan van Ulsen en Aaltje Steenkamer.  
 • Liefdesleven
  Henk van Ulsen wist al van jongs af aan dat hij homoseksueel was. Met zijn jeugdvriendje Arent onderhield hij tijdens de Tweede Wereldoorlog contact door middel van brieven. Hierin schreven ze behoorlijk openhartig over hun gevoelens voor de eigen sekse.  
 • Carriere
  Na de oorlog liet Henk van Ulsen de school voor wat het was. Hij kon zich niet meer motiveren om zich aan de lesjes te zetten.  
 • Beeldende kunst
  Henk van Ulsen is altijd een gepassioneerd kunstliefhebber geweest, dat zich vooral uitte in het verwoed aankopen van werken geschilderd door Jan Voerman.   
 
Henk van Ulsen
Henk van Ulsen
 
Alleen in Henk van Ulsen
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030