8 | 5 | 1927 - 28 | 8 | 2009
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Henk van Ulsen

Henk van Ulsen

Affiche debuut
Affiche debuut Henk van Ulsen. Collectie Theater Instituut Nederland.
Henk van Ulsen: een kleine jongen uit het Kampen, geboren in 1927, voorbestemd om dominee te worden. Zijn loopbaan bracht hem echter elders: in plaats van in de kerk, sleet hij zijn leven in het theater en op televisie. De carrièreverandering was volgens Henk van Ulsen niet zo vreemd, want het ‘beroep van acteur en dominee liggen niet zo ver van elkaar af’.

In 1949 studeerde hij af aan de toneelschool. Al bij zijn diploma-uitreiking werd hem een grote toekomst voorspeld. De voorspelling kwam uit: zijn carrière voerde hem langs theater en televisie, langs de Nederlandse theaters en de Antillen. Hij stond in Shakespeare’s Midzomernachtdroom, in Heijermans’ Wijze kater. Hij deed aan cabaret, dans en vertellingen.

Grote roem vergaarde hij echter met zijn solovoorstellingen, wat hem het predikaat Einzelgänger opleverde. Vaak werd hem eigenzinnigheid toegedicht, die zowel bewondering als afkeer opriep. De monoloog Dagboek van een gek van de Russische auteur Gogol was hem op het lijf geschreven. Hij speelde de rol van ‘Poprisjtsjin’ maar liefst vier keer.

Henk van Ulsen
Henk van Ulsen
Voor zijn acteerprestaties kreeg hij vele prijzen. De belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Louis d’Or, ontving Van Ulsen maar liefst twee keer. Eveneens kreeg hij het speldje voor Ridder in de orde van Oranje Nassau opgespeld. Het zou zomaar kunnen dat er in de toekomst nog meer prijzen op hem liggen te wachten. In 2007 stond de inmiddels 80-jarige acteur nog op de planken met de voorstelling Dood in Venetië.

Van Ulsen overleed op 28 augustus 2009 op 82-jarige leeftijd plotseling aan een hartstilstand. Hij was ook in de laatste weken van zijn leven nog volop actief als acteur.

 • Biografie
  Om aan een niet altijd even vrolijke thuissituatie te ontsnappen speelde hij vaak bij zijn vriendje Arent. Met hem zette hij zijn eerste stappen op theatergebied.   
 • Repertoire
  Gedurende zijn bijna zestig jaar durende carrière, speelde Henk van Ulsen in talloze toneelstukken, televisie- en radioprogramma's.  
 • Video
  Uit de collectie van het Theater Instituut Nederland vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Henk van Ulsen's talent laten zien:   
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waarin te horen is hoe bijzonder de stem van Henk van Ulsen is.   
 • Volgens Henk van Ulsen
  Hier vindt u enkele uitspraken van Henk van Ulsen die veelzeggend zijn over de manier waarop hij tegen toneelspel, collega's en zijn leven aankijkt.   
 • Volgens anderen
  Er is veel over Henk van Ulsen gezegd en geschreven. Vooral het feit dat hij een 'einzelgänger' zou zijn werd vaak aangehaald.   
 • Colofon
  Aan de website van Henk van Ulsen werd door de volgende personen en instellingen meegewerkt.  

 
Henk van Ulsen
Henk van Ulsen
 
Alleen in Henk van Ulsen
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030