11 | 7 | 1932
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Hans van Manen

Hans van Manen


Hans van Manen, dertien jaar, 1945.
Van een kleine jongen die bij zijn moeder tussen de schuifdeuren op zondagmiddag danste op de muziek van het Concertgebouw groeide hij uit tot één van Nederlands meest vooraanstaande choreografen. De ‘Mondriaan van de dans’ is een veelgebruikte bijnaam van Hans van Manen. Zijn choreografieën kenmerken zich door een heldere structuur en een bedriegelijke eenvoud. In de meer dan 120 balletten die Van Manen tot op heden bedacht, combineerde hij moderne met klassieke dans en was hij niet bang de dansers onverwachte theatrale zetten te laten ondernemen, zoals lopen, rennen en het roken van een sigaret. Ook veel humor en muzikaliteit zijn kenmerkend voor Van Manens balletten. Vooral bij het Nederlands Dans Theater en het Nationale ballet werden en worden nog steeds veel van zijn choreografieën opgevoerd.

In 2000 kreeg Hans van Manen de Erasmusprijs als representant van De Nederlandse Dans in het algemeen. In de motivatie zijn er lovende woorden voor Van Manens creativiteit en het internationale karakter van zijn carrière. “In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelt hij zich als een ambassadeur van de Nederlandse dans: zijn creaties en zijn rol in de internationale betrekkingen op kunstgebied hebben intussen hun exportwaarde ruim bewezen. In de afgelopen kwart eeuw blijft de laureaat voortdurend zijn publiek verrassen. Hoewel zijn methoden veranderden, bleef zijn centrale axioma ongewijzigd: 'dans hoeft niet te verwijzen, het gaat om de beweging zelf die de betekenis draagt en overdraagt.'” (Erasmusprijs 2000)

In juli 2007 viert Hans van Manen zijn 75ste verjaardag. Ondanks deze respectabele leeftijd is hij nog niet van plan te stoppen met het bedenken van choreografieën en zullen er dus nog wel een paar aan zijn meer dan imposante oeuvre toegevoegd worden.
 • Biografie
  Mede door het vroege overlijden van zijn vader had Hans van Manen een bijzondere band met zijn moeder Marga. Zij zouden 37 jaar hetzelfde huis delen.  
 • Repertoire
  Van Manen's oeuvre telt ruim 120 balletten, waarvan hij er ruim zestig maakte voor het Nederlands Dans Theater. Helderheid in structuur en geraffineerde eenvoud leverden hem de naam ‘Mondriaan van de dans' op.  
 • Radiointerview 'Een leven lang'
  Hier kunt u het vijftig minuten durende gesprek beluisteren dat Corinne van den Hoeven in 1996 met Hans van Manen voerde.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een drietal videofragmenten met balletten van Hans van Manen. In het eerste fragment is Van Manen ook als danser te zien.  
 • Volgens Hans van Manen
  Hans van Manen is in de loop van zijn lange carrière vele malen geïnterviewd voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.  
 • Volgens anderen
  Regelmatig hebben vakgenoten, bekenden en critici zich in de media over Hans van Manen uitgelaten.  

 
Hans van Manen. Foto: Hans van Manen. Collectie Theater Instituut Nederland.
Hans van Manen. Foto: Hans van Manen. Collectie Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Hans van Manen
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040