27|4|1921 - 13|11|2014
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Feike Boschma

Volgens Aenny Verhaak

Nog steeds nèt zo spannend en inspirerend als in het begin

Volgens collega Aenny Verhaak:

Het is 31 januari 1979 wanneer ik voor de eerste keer aanbel op de Kromboomssloot. Een schoenendoos onder mijn arm met daarin een marionet. Ik ging Feike laten zien wat ik gemaakt had en hij gaf mij aanwijzingen en opdrachten als: “laat hem eens stil staan” en: “helemaal stil.”  Dat was echt spannend!
Hierna toonde Feike enkele van zijn poppen, het was pure magie. Eén spotje en daarin gebeurde het! Van niets tot iets, van lap tot paard, van danseres tot pauw. Mijn fascinatie was direct daar, die magie, die betovering was iets dat ik nog niet eerder had beleefd. Vanaf die dag is het contact altijd gebleven.  
Ik kwam bij Feike in de leer, kreeg opdrachten mee naar huis en ging dan na een paar weken terug om te laten zien wat ik er van gemaakt had. De eerste opdracht was: “je maakt twee poppen, elk gevormd uit één lap en met maximaal drie draden. De ene is vreugde en de andere is verdriet.”  Tja …
Op een dag fietste ik met wel 20 marionetten van Feike aan mijn stuur over de grachten terug naar huis. “Ga er maar mee spelen en maak ze na” was mijn opdracht.

In de jaren zeventig was Feike zowel verbonden aan Funhouse als aan het Amsteltoneel en voorstellingen gingen dubbel lopen. Zo kwam het dat hij eind zomer 1979 met de vraag kwam of ik onder zijn supervisie, zijn rol bij het Amsteltoneel wilde overnemen. Ik kon mijn geluk niet op. Maar Feike wilde eerst een gesprek.

“Voordat je “ja” zegt, moet je drie dingen weten en er heel goed over nadenken:

1) Je kunt je nooit ziek melden, de voorstelling moet altijd doorgaan.
2) Als je dit gaat doen en je vindt het echt leuk, is het verslavend. Je komt er nooit meer van los.
3) Je zal in dit beroep nooit rijk worden.”

Zo gezegd, zo gedaan. En alle voorspellingen zijn uitgekomen.

Na diverse perioden van intensieve samenwerking is het nu 2011. Feike werkt nog dagelijks in zijn atelier. Met enige regelmaat experimenteren we met film, om zo nieuwe ideeën en interessante marionetten op beeld vast te leggen. 
Werken met Feike is nog steeds nèt zo spannend en inspirerend als in het begin.

Aenny Verhaak
21 april 2011

 
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Publiciteitsfoto van de voorstelling ‘Feike’. Foto: Emilio Brizzi, Tet Lagemaat. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Feike Boschma
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030