Een leven lang theater Theaterencyclopedie Erik Vos

Theatermakers

5 november 1993

Theatermakers
Omroep: NOS

Affiche van de film Les Enfants du Paradis van Marcel Carné (Frankrijk 1945).Serie portretten van theatermakers. Deze aflevering gaat over Erik Vos, artistiek leider van toneelgroep De Appel. Erik Vos is ruim twintig jaar verbonden aan De Appel en maakt toneelprodukties die improviserend tot stand komen en waarin elementen uit andere disciplines verwerkt zijn, oa acrobatiek, pantomime, circus, muziek etc..

Het programma bestaat uit interviews met: - Vos, onder andere over de invloed van de film "Les enfants du paradis" op zijn leven, de tijd die hij in Parijs doorbracht om pantomime te leren, zijn regiestudie aan de Amsterdamse Toneelschool, zijn werk in Amerika en het werken bij De Appel. - Aad Greidanus, ex-zakelijk leider De Appel, over het debuut van Vos; - Aus Greidanus, acteur/regisseur, over werkwijze Vos en publieke belangstelling; - Inez van Dullemen, schrijfster en echtgenote, over passies van Vos.

Door hele programma heen zijn shots te zien van de openbare repetitie van Shakespeare's Zoals het u lijkt; filmfragment Les enfants du paradis van Marcel Carné; beelden van een repetitie onder leiding van Pjotr Sjarov (1965); beelden van een repetitie van toneelgezelschap Nieuwe Komedie-Arena onder leiding van regisseur Vos + interview met Vos over toneelregie; beelden van de toneeluitvoering in Carré  van De Perzen (1962); gesprek waarin Vos uitlegt dat er in Nederland weinig werk voor hem is (1965); Amerikaanse voorstelling Prometheus Bound (1965); Amerikaanse voorstelling Collage Hamlet; interview in het Engels met Vos over Hamlet; vergeelde krantenfoto naar aanleiding van de oprichting van De Appel; Mahagonny (1981); interview met Vos over Brecht; Ghetto (1988); Antonius en Cleopatra (1989); Trilogie van een zomerverblijf (1993).

Klikt u hier om een fragment uit dit programma te bekijken. 

Bron: catalogus Instituut voor Beeld en Geluid

 
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Erik Vos
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040