Een leven lang theater Theaterencyclopedie Erik Vos

Regies De Appel

Koning Lear
Peter van der Linden als Lear in Koning Lear (1981). Fotograaf onbekend. Collectie Erik Vos.
In de herfst van 1971 richtte Erik Vos samen met de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden Toneelgroep De Appel op. Volgens de legende gebeurde dat in een appelboomgaard in de Betuwe. Het gezelschap wilde werken vanuit improvisatie en zich richten op de integratie van verschillende kunstvormen, zoals theater, dans en opera.

Ondanks enkele problemen in het begin, groeit De Appel uit tot het oudste en best lopende gezelschap van Nederland, met zijn eigen (vlakkevloer) theater in Scheveningen. Vos krijgt de kans om alle stukken te spelen die hij wil, op zijn eigen manier. De mimebasis die hij bij Decroux in Parijs heeft opgebouwd, gebruikt hij veelvuldig in zijn voorstellingen. Hij maakt het de acteurs nooit makkelijk. Of het nu het decor, dans of het spel is, altijd zorgt Vos ervoor dat de acteurs iets hebben om tegenop te werken.

Erik Vos zou bijna dertig jaar artistiek leider van het gezelschap zijn en in die tijd 32 stukken regisseren. Na zijn afscheid in 1997 legde hij zich vooral toe op opera, maar in 2003 keerde hij nogmaals als regisseur terug bij De Appel met het stuk Roberto Zucco. Hieronder vindt u een overzicht van alle stukken die Erik Vos bij De Appel maakte.

 
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
De gecroonde leersse, 1961. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Erik Vos
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040