30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Toneelgroep Theater

Eric Schneider (r) en Coen Flink in 'Het Zuiden', 1960. Foto: Maria Austria. Privécollectie.
Eric Schneider (r) en Coen Flink in 'Het Zuiden', 1960. Foto: Maria Austria. Privécollectie.
Na het behalen van zijn diploma aan de Maastrichtse toneelschool kreeg Eric Schneider in 1960 direct een engagement bij Toneelgroep Theater in Arnhem aangeboden. Directeur Rob de Vries had hem bij zijn eindexamenvoorstelling zien spelen en had hem gevraagd. "Rob de Vries had zo iets ontwapenends tegenover me, zonder afstand. Ze zochten een tegenspeler voor Coen Flink en Annet Nieuwenhuijzen, en toen was ik natuurlijk helemaal gesmolten, dus ik zei 'Ja'. Bovendien, de rol die ik speelde, die heette Erik, dat leek me een omen, een goed omen. Ik heb ja gezegd en ik heb het fantastisch gehad." (Bron: radiointerview Een Leven Lang, NPS 6 januari 2000)

Het gezelschap was in 1953 in Arnhem opgericht, eigenlijk vanuit het Amsterdamse Toneel Gezelschap (ATG). Rond 1950 waren er binnen het ATG enkele acteurs ontevreden met de aanpak van het repertoire en het personele beleid. Deze acteurs waren o.a. Kees van Iersel en Robert (Rob) de Vries. Daarnaast was het Hans Tiemeijer (ook werkzaam bij het ATG) die de acteurs over cultuurspreiding aan het denken zette. In Arnhem hadden kunstenaars zich na de oorlog verenigd in de Werkgemeenschap Arnhemse Kunstenaars (WAK). Enkele WAK-leden waren Bernard Verhoeven en Johan van de Woude. Al deze mensen samen hebben het idee van een spreidingsgezelschap in het oosten van Nederland gestalte gegeven en stonde op 19 februari 1953 aan de wieg van 'Toneelgroep Theater'.

Rob de Vries werd behalve zakelijk leider ook artistiek leider. In de jaren 1960-1962 hing het voortbestaan van het gezelschap aan een zijden draadje. In 1961 stapte vrijwel de gehele directie en een groot aantal acteurs en actrices op, om in Rotterdam een nieuw gezelschap te starten. De aantrekkingskracht van het westen van het land was te groot. Dat nieuwe gezelschap werd het Nieuw Rotterdams Toneel. Eric Schneider was één van de acteurs die de overstap naar Rotterdam maakten. Het gezelschap in Arnhem bleef echter bestaan. In 1989 vond het een naamsverandering plaats; het gezelschap werd 'Theater van het Oosten'. Tegenwoordig is het Theater van het Oosten opgegaan in Toneelgroep Oostpool.

Hieronder vindt u een overzicht van de rollen die Eric Schneider bij Theater speelde.

Bron: website GeldersArchief.nl.

 
Eric Schneider als 'Hamlet', 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Eric Schneider als 'Hamlet', 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050