30 | 8 | 1934
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Eric Schneider

Toneelgroep De Appel

Eric Schneider in 'De toneelmaker', 1996. Foto: Pan Sok. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Eric Schneider in 'De toneelmaker', 1996. Foto: Pan Sok. Collectie: Theater Instituut Nederland.
In 1978 speelde Eric Schneider zijn eerste voorstelling bij Toneelgroep De Appel in Scheveningen. ”Dat rare groepje van Erik Vos”, lacht hij. “De eerste weken waren een beetje lastig omdat Erik ons liet repeteren op een kar met wielen waar de spijkers doorheen staken. Ik stopte de repetitie omdat het bloed door m’n broek heen kwam. ‘Dóórspelen’ zei Erik, ‘bij mij moet je altijd doorspelen’. Dat doen anderen misschien, zei ik, maar ik niet”. Hij kan er hard om lachen. “Van Erik Vos heb ik geleerd dat logica niet bestaat. Het leven is ook niet logisch, we denken alleen logisch als we een mathematisch probleem moeten oplossen. Op het toneel bestaat logica evenmin. Dat geeft je veel vrijheid”. (Bron: Den Haag Centraal, februari 2009, interview met Bert Jansma)

"De Appel is nooit een fabriek geweest van theater. Met Erik Vos natuurlijk als stuwende kracht. Vos heeft me de onlogica geleerd van het theater, daar is hij een meester in. Door het werken met deze man, heb ik het bij De Appel ook nooit erg gevonden om stukken heel lang te spelen. Door de onderlinge verbondenheid bestaat de wil om te improviseren ook nog bij de zéventigste voorstelling. Dát is De Appel, Erik Vos en hetzelfde ontdek ik nu ook bij De Trust: waanzinnige speelvreugde en het uitgaan van de onlogica van het leven." (Bron: Haagsche Courant, 9 september 1994)

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen waarin Schneider bij Toneelgroep De Appel speelde. Daarnaast regisseerde hij ook twee voorstellingen bij het gezelschap: Freule Julie en Een poppenhuis:

 
Eric Schneider als 'Hamlet', 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Eric Schneider als 'Hamlet', 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Eric Schneider
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050