26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

De kleine zielen

november 1969 - januari 1970
De kleine zielen van Louis Couperus
Omroep: NCRV
Regie: Johan de Meester en Bob Löwestein
Rol: Constance van der Welcke
Met o.a.: John van Dreelen, Mimi Boesnach, Krijn ter Braak, Joeki Broedelet, Albert van Dalsum, Lex van Delden, Caro van Eyck, Josephine van Gasteren, Heleen Pimentel, Liane Saalborn, Eric Schneider, Ellen de Thouars
Duur per aflevering: 70 minuten

Televisiefeuilleton in tien delen, gedramatiseerd door Yvonne Keuls, naar de romancyclus "De boeken der kleine zielen" van Louis Couperus. Hoofdrollen: Constance - Ellen Vogel, Henri vd Welcke - John van Dreelen, Addy, hun zoon - Lex van Delden; Muziek: Alexander Voormolen. Algehele leiding David Koning.


Ellen Vogel als Constance. Still uit De kleine zielen.

 Het verhaal gaat over de familie van Lowe. Constance (Ellen Vogel), het zwarte schaap van de familie, keert terug naar de rest van de familie in Den Haag. Twintig jaar daarvoor vertrok ze als vrouw van De Staffelaer naar Rome. Haar huwelijk met De Staffelaer, een rijke oude man, vriend van papa van Lowe, kwam tot een abrupt einde door een buitenechtelijke romance van Constance met Van der Welcke. Een schande voor de hele familie.

Constance en Van der Welcke vestigden zich in Brussel waar na enkele jaren hun zoon Addy werd geboren. Door heimwee van Constance keert het drietal terug naar Den Haag. Constance verlangt naar haar familie. Terug in Den Haag wil ze het verleden laten voor wat het is en opnieuw de liefde van haar familie verwerven. De neergang van de familie van Lowe met alle gevolgen van dien staat centraal in de serie.

De eerste uitzending vond plaats op 10 november 1969.

Bronnen: catalogus Instituut voor Beeld en Geluid en website NCRV.

Klikt u hier om een fragment uit De kleine zielen te bekijken.
Klikt u hier om een fragment uit het 'Een leven lang' interview met Ellen Vogel te horen waarin zij over de rol van Constance spreekt.
 
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030