26 | 1 | 1922 - 5 | 8 | 2015
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ellen Vogel

Monsieur Hawarden

20 maart 1969
Monsieur Hawarden
Regie: Harry Kümel
Scenario: Jan Blokker
Rol: Monsieur Hawarden / Meriora Gillibrand
Met o.a.: Hilde Uytterlinden, Dora van der Groen, Senne Rouffaer, Marielle Fiolet, Joan Remmelts


Engels publiciteitsmateriaal voor de film Monsieur Hawarden. Op de foto Ellen Vogel en Hilde Uitterlinden.

Na lange zwerftochten vestigen een als man verklede vrouw -Monsieur Hawarden- en haar kamenier (gespeeld door Hilde Uitterlinden) zich op een boerderij in de Belgische Kempen. De teruggetrokkenheid van de Monsieur wekt veel raadsels en spanningen op. Haar geheim (dat zij wegens moord op een minnaar vlucht voor de politie) verraadt zij echter niet. Als haar kamenier per ongeluk de dood vindt, probeert Monsieur Hawarden in Spa een nieuw leven als vrouw te vinden. Zij kan haar noodlot echter niet ontkomen. 

Monsieur Hawarden is opgedragen aan Joseph von Sternberg. De film werd in zijn geheel opgenomen in Veehmaal bij Tongeren, op het kasteel van de Graaf van Ursel in Heks en in de streek Eupen-Malmédy. Rutger Hauer had een rol (zijn filmdebuut) in deze film, zijn deel sneuvelde echter geheel in de montage.

De film werd met een aantal prijzen onderscheiden: Prijs van het publiek op de internationale ontmoeting van de 'art et essai'-films in Hyères 1968. Uitgeroepen tot één van de tien beste films door Peter Cowie's 'International Film Guide' in 1968. Silver Hugo voor de beste regie en beste fotografie op het Filmfestival van Chigago 1969. Interfilm-prijs 1969 op het Internationaal Filmfestival van Edinburgh.

Bron: website Filmtotaal.nl

Ellen Vogel bezocht de première van de film in London:
'Ik ben ook net een week in Londen geweest, voor het eerst van mijn leven, en heb daar de première van mijn derde film, 'Monsieur Hawarden' bijgewoond. Hij had een erg goede pers in Londen. Ik vond hem zelf ook mooi, heel stijlvol. Harry Kümel had nota bene nog nooit eerder een speelfilm gemaakt. Over mijn eigen spel heb ik nooit een oordeel. Ik krijg alleen hartkrampen iedere keer als ik mijzelf zie opkomen.' (Geciteerd uit: Het Parool, 24 december 1968)
 
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
Edda Barends en Ellen Vogel in Drie grote vrouwen
 
Alleen in Ellen Vogel
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030