5 | 9 | 1913 - 22 | 8 | 2010
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Conny Stuart

Conny Stuart

Portret
Foto: Godfried de Groot. Collectie: Theater Instituut Nederland.
De lieveling van het publiek
Van de pers en de kritiek
Wanneer ik ooit stop
Dan hangen al mijn fans zich op
Succes en glamour
Nog beroemder dan Fred Emmer
Ik ben uitverkoren


Deze omschrijving die Annie M.G. Schmidt van Conny Stuart gaf in een van de vele klassiek geworden liedjes en teksten die zij voor de rasartieste schreef, doet niet veel onder voor de waarheid. La Stuart was een echte ster. Foto’s met handtekeningen gingen met dozen tegelijk de deur uit, en zij was zelfs zo populair dat er kinderen naar haar werden vernoemd - en een renpaard. “Heel vermakelijk, dan las je af en toe in de krant: Conny Stuart wint februarirace”, aldus de vedette zelf. Het stond voor Conny Stuart al op jonge leeftijd vast dat zij die grote beroemdheid zou worden. Maar dat haar carrière zo glansrijk en veelzijdig zou zijn, kon zij vast níet vermoeden. Zo schitterde het multitalent niet alleen in het door haar nagestreefde vak van chansonnière, maar ook als oergeestige comédienne in het legendarische cabaret van Wim Sonneveld en als leading lady in de eerste musicals van eigen bodem.

PortretFoto: Godfried de Groot. Collectie: Theater Instituut Nederland.“Ze was een van de weinige vrouwen die op het toneel zowel door haar stem, als door haar persoonlijkheid de aandacht trok”, aldus Hella Haasse. Die donkere stem met dat prachtige timbre was het instrument waarmee Conny Stuart zich op de radio in de schijnwerpers zong. “De zingende Parisienne die bij ongeluk in Nederland werd geboren”, zo omschreef een van de jubelende recensenten de jonge chansonnière die uitblonk in het Franse repertoire. De serieuze kant die Conny Stuart in haar chansons tentoonspreidde werd in het Sonneveld-cabaret - dat zestien jaar lang de top van het Nederlands amusement aanvoerde - aangevuld met haar komische talent. De onweerstaanbare combinatie van de twee extremen maakte de theaterpersoon Conny Stuart nog boeiender dan ze al was. “Cabaretière is een vreselijk woord, chanteuse ook. Entertainer ben ik eigenlijk, een verstrooister”, zou Conny Stuart in de interviews uit die tijd zeggen. Na haar alom geprezen hoofdrollen in Schmidt-Bannink klassiekers als Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed en Madam kreeg entertainer Stuart nog een ándere stempel opgedrukt: “Koningin van de musical”.

Op de Dam
Conny Stuart op de Dam als Naatje van de Dam (tijdens de Dam tot Dam race op 29-08-1959). Foto:Nationaal Fotopersbureau. Collectie: Theater Instituut Nederland.
“Vreselijk consciëntieus”, “bescheiden”, “zeer hartelijk” en “oprecht geïnteresseerd” zijn de karaktertrekken die zij haar hele carrière aan vele mensen zou tonen. Ook de eigenschap nuchterheid kan aan dat rijtje worden toegevoegd. “Een aardigheidje”, noemde zij bijvoorbeeld de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau die zij in 1974 uit handen van de Amsterdamse burgemeester Samkalden kreeg. Conny Stuart bezat niet alleen het vermogen om op de planken alle kanten in zichzelf naar boven te halen, zij had ook het talent om kwaliteit bij anderen te signaleren én om talenten samen te brengen. Zo raadde zij Leen Jongewaard aan voor de rol van kruidenier Kees in Heerlijk duurt het langst en bracht zij de twee mensen bij ekaar die hét creatieve duo uit de Nederlandse amusementsgeschiedenis zouden gaan vormen: Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Tijdens de energievretende Sonneveld- en musicalperiodes, werkte Conny Stuart onverminderd mee aan tal van andere programma’s, producties en projecten. Zo trad zij op in Wim Ibo’s radioprogramma Triangel en in de legendarische radioshow De bonte dinsdagavondtrein. Zij verscheen in revues van Cor Ruys, werkte mee aan een jubileumshow van Snip en Snap, viel in voor Adèle Bloemendaal bij Cox en Halsema - met wie zij tevens uitstapjes maakte naar Parijs, Genève en Hamburg - en speelde toneel bij Ensemble. Ook was de onvermoeibare ster veelvuldig te zien op de televisie, deed zij flink wat schnabbels én een aantal reclames. “Dat was nieuw in die tijd en nog heel bijzonder om te doen. Pas in later jaren ging de trend heersen dat je als kunstenaar neerkeek op reclamewerk, omdat je het ordinair vond.”

Deze website wil een zo volledig mogelijk overzicht bieden van de ongekend productieve fases in Conny Stuarts veelzijdige carrière. Onmisbaar bij het tot standkomen van de website was het boek Uitverkoren: De carrière van Conny Stuart van Paul Blom met medewerking van Hilde Scholten (2002, Theater Instituut). Met name voor de onderwerpen 'biografie' en 'repertoire' zijn de meeste teksten uit dit boek overgenomen of diende het boek als belangrijkste bron.
 • Biografie
  Voor Conny Stuart was het op jonge leeftijd al een vanzelfsprekend gegeven: zij zou een grote ster worden. Zij wérd die ster, als chansonnière, commédienne en als ‘koningin van de musical’.   
 • Repertoire
  “Cabaretière is een vreselijk woord, chanteuse ook. Entertainer ben ik eigenlijk, een verstrooister”, vond Conny Stuart zelf.  
 • Audio
  Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit de veelzijdigheid van Conny Stuart's talent blijkt.  
 • Video
  Onder deze knop vindt u een aantal videofragmenten waarin Conny Stuart de hoofdrol speelt en de veelzijdigheid van haar vakvrouwschap laat zien.  
 • Volgens Conny Stuart
  Hieronder vindt u enkele uitspraken van Conny Stuart door de jaren heen, waarin zij onder meer haar licht laat schijnen op haar werkwijze, karakter, keuzes, publiek en collega’s.   
 • Volgens anderen
  Vrienden, familie en vakgenoten hebben zich veelvuldig uitgelaten in de media over de persoonlijkheid en het talent van Conny Stuart. Hun blik biedt vaak een net iets andere invalshoek.  
 • Colofon
  Aan de website over Conny Stuart werkten de volgende personen en organisaties mee.  

 
Foto: Bert Nienhuis. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Foto: Bert Nienhuis. Collectie: Theater Instituut Nederland.
 
Alleen in Conny Stuart
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020