23|01|1912 - 28|03|1983
Een leven lang theater Theaterencyclopedie Ank van der Moer

Lentelied

5 maart 1936

Lentelied
Regie: Simon Koster
Rol: Charlotte van Buren

Lentelied is de tweede film waarin Ank van der Moer speelde. De schatrijke Charlotte van Buren en haar verloofde gaan in het voorjaar op vakantie naar Zeeland. Daar krijgen ze autopech. Charlotte wordt op slag verliefd op automonteur Frans Vermeer (Jan Teulings). In het fragment gaan Charlotte en Frans heel decadent met een vliegtuig van Zeeland naar Rotterdam om het benodigde onderdeel voor de auto te halen. Charlotte zorgt er stiekem voor dat ze tijdens een tussenlanding te laat zijn voor vertrek, zodat ze noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in een hotel aan zee. Frans voelt zich flink bezwaard, omdat hij geen geld heeft en het is zijn eer te na om op Charlotte’s kosten te teren.
Ank van der Moer speelt een uitdagende vrouw. Zo uitdagend zelfs, dat vanwege de censuur een opname van haar blote knie geknipt moest worden.

Regisseur Koster wilde een kunstzinnige, realistische film maken en vooral geen groots opgezette amusementsfilm. Hij koos ervoor om de film niet in de studio maar op locatie op te nemen en dat was bijzonder voor die tijd. ‘Jeugdig elan, spontaniteit en vrijheid’ kenmerkten in zijn ogen de Nederlandse cultuur, en dat wilde hij in zijn film uitdrukken. De film kreeg lovende recensies. Helaas bleef zakelijk succes uit, de productiefirma ging zelfs failliet aan het fiasco.

Duur fragment: 5 minuten en 45 seconden
 
Privécollectie Annemarie Oster.
Privécollectie Annemarie Oster.
 
Alleen in Ank van der Moer
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020