20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

Animal Crackers

Vanaf 2 februari 1988

Screenshot Animal Crackers.
Screenshot Animal Crackers.
Animal Crackers
Omroep: TROS
Regie: Ferry de Groot, Guus Verstraete Jr. en André van Duin

Serie programmma’s van steeds twintig minuten, gemaakt door André van Duin, met beelden van verschillende dieren, meestal in een dierentuin, die door Van Duin voorzien zijn van komische stemmetjes en geluiden, waardoor het lijkt alsof de dieren zelf spreken. Aan het eind van elke aflevering roept Van Duin, met babychimpansee Sabientje in zijn armen, de kijkers op om lid te worden van het Wereld Natuur Fonds. Een ander terugkerend onderdeel is de persiflage op Ruud Lubbers in 'De minuut van Ruud', steevast afgesloten met: "Tuut, tuut tuut: de groetjes van Ruud".

Voor het televisiefestival van Montreux maakte Van Duin in 1986 al een Engelstalige aflevering van de serie. Om de aandacht te trekken van buitenlandse omroepmensen die het programma zouden kunnen aankopen voor hun zender, heeft de TROS een kameel bij de ingang van het festivalgebouw neergezet. Geheel in de geest van het programma wordt de suggestie gewekt dat het dier kan spreken. Samen met André roept het dier de honderden festivalbezoekers op om toch vooral naar Animal Crackers te komen kijken. Hoewel het programma door zowel de jury als het publiek goed ontvangen wordt, wordt het niet met een prijs gehonoreerd.

Het idee van Animal Crackers is te danken aan Van Duins honden: "Ik praat altijd met mijn honden. Ik geef ze ook stemmetjes. Daardoor ben ik op het idee gekomen om ook andere dieren te laten praten. (...) Ik vind het heel leuk om te doen. Eigenlijk is het het soort werk waarmee ik ben begonnen. Die bandrecordertoestand, dat was ook allemaal montagewerk. Je moet het ook zien als een hobby, want als je dit met de normale faciliteiten moet maken zou het veel teveel tijd en geld kosten." (Geciteerd uit: Eindhovens Dagblad, 14 mei 1986)

Bronnen: online catalogus Instituut voor Beeld & Geluid, Beeld & Geluid Wiki en boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedveld en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050