20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

André van Duin's Pretfilm

12 augustus 1976

Advertentie voor André van Duin's Pretfilm, 1976.
Advertentie voor André van Duin's Pretfilm, 1976.
André van Duin's Pretfilm
Regie: Robert Kaesen
Productie: Joop van den Ende
Met o.a.: André van Duin, Frans van Dusschoten, Corry van Gorp, Donald Jones

Midden jaren zeventig was André van Duin al jarenlang Nederlands meest populaire artiest in het theater en op televisie. Zijn producent, Joop van den Ende, had al een tijdlang het idee om ook een speelfilm met Van Duin te maken. Voorgangers uit het verleden die de sprong naar het witte doek waagden, Toon Hermans en Wim Sonneveld, hadden daar echter geen succes mee gehad. Daarom maakte hij geen vaart met het speelfilmidee. Toen in Amerika allerlei compilatiefilms (That's entertainment, The golden years of comedy, The best of Elvis Presley) een enorm succes waren, kwam Van den Ende op het idee van André van Duin's Pretfilm, een film van bioscooplengte met een compilatie van Van Duin's meest hilarische revuesketches uit o.a. uit Dag, dag, heerlijke lach en André van Duin's lachcarrousel, overgezet van de televisiebanden naar film. Dat de beeldkwaliteit daardoor op het grote bioscoopdoek niet al te best was, mocht de pret niet drukken. Bovendien deed de TROS zijn uiterste best de film te promoten. En met succes, de film trok ruim een half miljoen bezoekers in 25 bioscopen.

Voorzijde LP 'André van Duin's Pretfilm', 1976. Bron: www.fonos.nl
Voorzijde LP 'André van Duin's Pretfilm', 1976. Bron: www.fonos.nl
André van Duin is in de film te zien als militair, assistent-goochelaar, schooljongetje met zijn opstel 'De kat', ober, lady-crooner, patiënt met een zwangere fiets bij de dokter en als aspirant-ambtenaar bij de burgerlijke stand. Tussendoor interviewt Van Duin zichzelf, vermomd als verschillende 'types' (boerin, tippelaar, bromfietser, kanaalzwemmer) die over zijn film oordelen. Na afloop van de première van de film in Amsterdam, was er een feest met nog meer sketches van Van Duin en gratis bier op het Rembrandt- en Thorbeckeplein. De 'hele Amsterdamse bevolking' was uitgenodigd en de TROS maakte een rechtstreekse televisieuitzending.

Natuurlijk werd van de film ook een langspeelplaat uitgebracht.

Bronnen: boek Hollands Hollywood van Henk van Gelder (Luitingh/Sijthoff 1995), NRC-Handelsblad 13 augustus 1976 en website www.filmtotaal.nl.

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050