20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

De Dik Voormekaar Show

Najaar 1977 - zomer 1978
André van Duin in zijn opnamestudio aan huis, waar elke week de radiouitzending voor de Dik Voormekaar Show wordt gemaakt. Bron: knipsel uit waarschijnlijk het KRO-omroepblad, ca. 1979.
André van Duin in zijn opnamestudio aan huis, waar elke week de radiouitzending voor de Dik Voormekaar Show wordt gemaakt. Bron: knipsel uit waarschijnlijk het KRO-omroepblad, ca. 1979. Collectie: Theater Instituut Nederland.

De Dik Voormekaar Show
Omroep: NCRV
Regie: Guus Verstraete Jr.
Met: Ferry de Groot

Wekelijkse humoristisch show vol korte sketches en persiflages rond presentator Dik Voormekaar (André van Duin) en zijn assistent meneer De Groot (Ferry de Groot). Met naast gasttypetjes ook vaste types als Ome Joop, Harry Nak en de dames Bep en Toos.

"In oktober 1977 kondigt André van Duin aan dat hij voorlopig wil stoppen met zijn theateractiviteiten: Ik wil mij een jaar lang bezinnen op de toekomst. Hij wil zich meer focussen op het medium film en televisie. De eerst resultaten zijn de avonturen van Dik Voormekaar op de NCRV-televisie. De twintigminutenshows worden geregiseerd door Guus Verstraete en de manshoge poppen worden besteld bij het Amsterdamse bedrijf Slabbers, die indertijd ook de poppen voor 'De Fabeltjeskrant' maakte. De 36 shows ontstaan op de zolder van André's molen in Rijnsaterwoude, waar Ferry de Groot, technicus en stem van meneer de Groot, en Van Duin de geluidsbanden opnemen."

Het  programma wordt op televisie geen succes. "Dat was een beetje te voorzien. We werden té zeer beperkt in onze mogelijkheden. Het medium televisie is minder handzaam dan de radio. Bij de televisie kon niet ieder idee onmiddellijk gebruikt worden. Bovendien - en dat heeft ook een rol gespeeld - hadden wij nogal konkurrentie van de Muppet Show op televisie. Die jarenlange ervaring in het poppenwezen misten wij...." (Geciteerd uit: waarschijnlijk het KRO-omroepblad, ca. 1979)

Bronnen: online catalogus Instituut voor Beeld & Geluid en geciteerd uit het boek André van Duin - De glans van de eenvoud (André Breedveld en Hans Visser) (Terra Lannoo 2006)

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050