20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

Theater

Programma van de voorstelling ‘100 jaar Carré’ uit 1987. Afficheontwerp: Roland de Groot. Foto: Roy Beusker. Collectie: Theater Instituut Nederland.
Programma van de voorstelling ‘100 jaar Carré’ uit 1987. Afficheontwerp: Roland de Groot. Foto: Roy Beusker. Collectie: Theater Instituut Nederland.
André van Duin heeft tot nu toe met zeventien shows in het theater gestaan. De komische revue werd zijn handelsmerk, met Frans van Dusschoten aan zijn zijde. Titels als Dag, dag, heerlijke lach en Lach om het leven kenmerken die periode. De laatste jaren dragen zijn voorstellingen soms nog steeds het woord 'revue' in de titel, maar ze bevatten wat meer solo's en ensemblewerk dan in de tijd van de revue's met Van Dusschoten en leading ladies als Corrie van Gorp, waarin alles om de sketches draaide.

Van Duin's theatershows hebben altijd moeten wedijveren met zijn interesse voor televisie, want ook dat medium lokte sinds het vroege begin van zijn carrière. Al dan niet in combinatie met het theater, door registraties en compilaties van zijn theatershows te brengen, maar ook als op zichzelfstaand medium waar hij programma's als Animal Crackers en De André van Duin Show maakte. Regelmatig lastte hij een pauze in het theater in, heel soms om even op adem te komen, veel vaker om zich op zijn televisiewerk te focussen. Die pauzes konden jaren duren, aan de André van Duin jubileumshow uit 2004 gingen zelfs tien jaren zonder theater vooraf, maar toch keerde hij tot nu toe altijd weer terug. De liefde voor het theater vertoont de kenmerken van een haat-liefde verhouding, regelmatig vielen uitspraken als onderstaande in de kranten te lezen:

"Vorig jaar heb ik de laatste revue gedaan. Er was publiek genoeg, de zalen zaten vol, maar ik had er gewoon geen zin meer in. Het was altijd leuk tot de vijftigste voorstelling. Dan was het af, zat alles er lekker in. Wist je precies wanneer de mensen gingen lachen. Maar dan moest je nog tweehonderd keer. Dat gaat vervelen hoor. Nou, en dan het hele land door met een bus of privéchauffeur. Moest je helemaal naar Helmond, met slecht weer en al die files. Ik had ook nooit zin in dat gedoe eromheen. Als het om kwart over acht begon, kwam ik om kwart voor acht binnen, hing mijn jas op, deed de voorstelling en vóór het publiek buiten stond, zat ik alweer in de auto naar huis. De revue heeft het grootste gedeelte van mijn leven ingenomen, maar ik heb geen enkele moeite gehad met omschakelen. Ik heb er niks meer mee, ik denk er niet eens meer aan. Het is nu al een gesloten boek. Klaar. Laat mij maar naar Aalsmeer gaan. Het is dichtbij, ik ken er iedereen en het gaat lekker snel. En publiek is er óók." (HP/De Tijd, 28 janauri 1996)

Maar gelukkig verschenen ook tegenstelde berichten in media: "Theater is de grondslag van alles. Het heeft warmte en je merkt dat de mensen je ontmoeten als een hele ouwe vriend. Ze kennen je van thuis, omdat je in hun huiskamer bent geweest op dat kastje. Maar in het theater op afmetingen van tien bij tien meter gebeurt er zoveel omheen wat de mensen thuis niet te zien krijgen." (Leidsch Dagblad, 14 november 1987)

Hieronder vindt u een overzicht van de theatershows van André van Duin.

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050