20 | 2 | 1947
Een leven lang theater Theaterencyclopedie André van Duin

Radio

Promotiefolder Radio Noordzee, 1973.
Promotiefolder Radio Noordzee, 1973.
Wie aan André van Duin en het medium radio denkt, kan niet om de Dik Voormekaar Show heen. De onvergetelijke show begint in 1973 als De Abominabele 2000 op Radio Noorzee. André van Duin speelt in dit programma onder andere het typetje Dik Voormekaar. Steeds vaker betrekt hij geluidstechnicus Ferry de Groot in zijn programma, en zo ontstaat Meneer de Groot. Nadat tijdens een uitzending de directie van Radio Noordzee op de hak genomen wordt, worden Van Duin en De Groot gesommeerd te vertrekken.

De NCRV staat al klaar om het duo binnen te halen. Met ingang van februari 1974 keren ze bij die omroep terug op de radio. De Dik Voormekaar Show zal er een legendarische status krijgen. In 1975 doet 'Ome Joop'  zijn intrede en laten ook andere vaste typetjes als 'Bep en Toos' en 'Harry Nak' van zich horen. De opnames vinden steeds plaats in de studio van André van Duin. Een geluidsband zorgt voor een lachend publiek.

Vanaf 1978 is het programma te beluisteren onder de titel De Lach Of Ik Schiet Show. De naamswijziging wordt na twee seizoenen weer teniet gedaan. Elke zaterdag na het nieuws van elf uur is de Dik Voormekaar Show vast onderdeel van het live-programma Los vast, gepresenteerd door Jan Rietman. De uitzendingen blijven populair totdat André van Duin en Ferry de Groot in 1985 besluiten te stoppen. In 2000 keert het programma nog één keer bij de TROS op 3FM terug op de radio. De Dik Voormekaar Show zou er tot 2003 te beluisteren zijn. (Bron: Beeld en Geluidwiki)

André van Duin en Ferry de Groot in geluidsstudio, 1977. Foto: Frans Hemelrijk/Co-Press Studio.
André van Duin en Ferry de Groot in geluidsstudio, 1977. Foto: Frans Hemelrijk/Co-Press Studio.
"Radio maken is het allerleukste dat er bestaat. Je kunt helemaal zelf je gang gaan. Zeker op de manier waarop Ferry de Groot en ik werken. Alles zelf doen. Lekker thuis. Bij televisie heb je altijd rekening te houden met vier camera's. Bij film met de wensen van een hele crew. Bij radio ben je je eigen baas. Bovendien kan ik via Dik voor Mekaar een heleboel dingen aan de orde stellen, die ik als André van Duin niet kan doen. Als Ome Joop kan ik gerust een plaat afkraken of grappen maken over collega's. Omdat Ome Joop in principe iemand is die overal op afgeeft. Hij geeft mij de mogelijkheid enige kanten van mijzelf te ventileren." Geciteerd uit: Anekdotes over André van Duin, samengesteld door Joop Bromet (Weesp 1984)

Hieronder vindt u een overzicht van de radioprogramma's die André van Duin zelf maakte. Programma's waarin hij te gast was, als geïnterviewde of om een sketch te doen of liedje te zingen, kunt u nazoeken in o.a. de online database van het Instituut voor Beeld en Geluid.

 
Portret André van Duin, 1975.
Portret André van Duin, 1975.
 
Alleen in André van Duin
1960
1970
1980
1990
2000
2010
2020
2030
2040
2050